Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za dění v Sýrii může Asad, varuje NATO

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad, autor: Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad, autor: Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Brusel - Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska americký úder v Sýrii ukazuje potřebnou rozhodnost proti barbarským chemickým útokům. K situaci se vyjádřil také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek v reakci na úterní chemický útok ve městě Chán Šajchún nařídil odpálení střel s plochou dráhou letu na leteckou základnu syrské armády. Právě z ní podle USA startovala letadla, která měla útočit chemickými zbraněmi.

Tusk ve svém vyjádření na twitteru doplnil, že EU bude s USA spolupracovat na ukončení brutality v Sýrii.

Také francouzská diplomacie už dnes útok označila za varování zločinnému režimu. Prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová poté ve společném prohlášení uvedli, že za vývoj nese plnou odpovědnost syrský prezident Bašár Assad a Paříž i Berlín budou nadále prostřednictvím OSN usilovat o mírové řešení syrské krize.

Hollande podle agentury Reuters také uvedl, že Francie žádala o americký zásah už při předchozím chemickém útoku v roce 2013. Při tehdejším útoku v oblasti Ghúta jihovýchodně od Damašku zahynulo podle opozice až 1700 lidí. Útok ohlásila opozice, vláda to však popřela a odpovědnost za útok připsala povstalcům. Podle USA provedla útok syrská vláda, podle Ruska nikoliv.

"Režim prezidenta Bašára Asada nese plnou odpovědnost za poslední vývoj v Sýrii," uvedl dnes Stoltenberg. V prohlášení zdůraznil, že užití chemických zbraní je nepřijatelné a nesmí zůstat bez odpovědi. NATO podle něj pokládá použití chemických zbraní za hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti. Šéf aliance doplnil, že aliance podporuje veškeré snahy směřující k dosažení míru a politického řešení v Sýrii.

Rusko, které v letité syrské občanské válce podporuje Asadův režim, naopak americkou akci odsoudilo jako agresi vůči suverénnímu státu a vyzývá ke svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Témata:  Donald Tusk NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg Bašár Asad Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy