Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko podle Bílého domu odvádí pozornost od Asada

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Washington - Spojené státy nemají žádné důkazy, které by potvrdily ruské tvrzení o tom, že nedávný chemický útok v Sýrii byl smyšlený. Podle agentury Reuters to prohlásil nejmenovaný představitel Bílého domu.

Rusko se prý očividně snaží odvést obvinění od režimu syrského prezidenta Bašára Asada, který má podporu Moskvy.

Před týdnem v úterý jedovatý plyn sarin ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib zabil desítky lidí. Spojené státy i další západní státy odpovědnost připisují syrské armádě. Moskva i Damašek obvinění odmítají.

Rusko opakovaně uvedlo, že útok se nemusel udát tak, jak Západ tvrdí, neboť za ním mohli stát rebelové či teroristé. Náměstek ruského velvyslance při OSN podle listu The New York Times dokonce zpochybnil pravost snímků pořízených po chemickém útoku.

Zmíněný činitel Bílého domu řekl, že rozsah informací, které z dějiště útoku pochází, je natolik masivní, že by bylo nemožné to pro každou tajnou službu v tak krátké době zorganizovat. Uvedl také, že chování Ruska jasně ukazuje na snahu odvést pozornost od Asadova režimu, takže je na místě ptát se Moskvy, co o útoku skutečně ví.

Údajný chemický útok, za kterým má stát režim syrského prezidenta Bašára Asada, vyprovokoval americkou hlavu státu Donalda Trumpa k odvetné reakci. Útok, při kterém šest desítek střel typu Tomahawk zasáhlo syrskou leteckou základnu, ale odsoudilo Rusko, blízký spojenec Sýrie.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv označil útok za akci, která byla "na hraně" vojenského střetu s Ruskem. Tvrdí, že Trump tak demonstroval svou nesamostatnost a závislost na americkém establishmentu.

I ruský zástupce při OSN odsoudil americký útok jako porušení mezinárodního práva. Během jednání Rady bezpečnosti prohlásil, že bude mít vážné důsledky pro mezinárodní stabilitu. Americká zástupkyně Nikki Haleyová ale tvrdí, že Spojené státy jsou připraveny v Sýrii znovu zasáhnout, doufají ale, že to nebude nutné.

Haleyová dodala, že Moskva měla dohlédnout na odstranění všech chemických zbraní ze Sýrie, "což se zjevně nestalo". Podle Haleyové proto existuje několik variant: buď Rusko o existenci zbraní použitých při úterním útoku vědělo, nebo Moskva věřila Asadovi a ten ji podvedl.

Témata:  Sýrie USA Rusko Bašár Asad plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy