Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zřízení ruské základny v Libyi? O tom se nejedná, tvrdí generál Haftar

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva - Server Middle East Eye v lednu napsal, že Rusko souhlasilo s vyzbrojením jednotek libyjského generála Chalífa Haftara. Agentura Ria Novosti dnes ale přišla s informací, že se o vybudování ruské vojenské základny v Libyi nyní nediskutuje.

Haftar byl kdysi stoupencem bývalého vůdce Muammara Kaddáfího, ale později patřil k těm, kdo se zasadili o jeho svržení. Dnes velí Libyjské národní armádě (LNA), která má podle odhadů asi 60 tisíc ozbrojených mužů.

Podle serveru Middle East Eye se s ruskou obrněnou technikou, komunikačním a monitorovacím zařízením Haftar může stát nejsilnějším hráčem v rozdrobené Libyi.

Nedávno se objevila informace, že jsou ruské speciální jednotky na letecké základně v západním Egyptě poblíž libyjské hranice. Egypt potvrdil, že na jeho základě vzdálené asi 100 kilometrů od hranice je 22 členů ruských specialistů. Ruské ministerstvo obrany ale tyto zprávy popřelo.

Předseda parlamentu, který působí na východě Libye, v březnu řekl, že Rusko slíbilo vojenskou pomoc odpadlické vládě, již podporuje Haftar. Parlament podle tohoto zdroje požádal Rusko o poskytnutí výcviku a oprav vojenského zařízení.

Na Haftarovo sbližování s Ruskem poukázali v únoru diplomaté Evropské unie s tím, že by Moskva mohla získat vliv na migraci z Afriky do EU.

Témata:  Libye Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy