Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asad ukázal svou pravou tvář, když podváděl a zabíjel? USA přichází hodně ostrá slova

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Omezení zbraní je metodou, která dokáže eliminovat nebezpečné bojové prostředky, ale vždy bude záležet na politické vůli států dodržovat své závazky, konstatuje editorial serveru Washington Post. Vlivný americký server v něm připomíná, že i během studené války obě supervelmoci přistupovaly na ověřitelné snižování jaderných arzenálů jen tehdy, pokud bylo v jejich zájmu; v opačném případě se stupňoval závod ve zbrojení.

Přiznané a nepřiznané zbraně

Nedávné nasazení nervového plynu k zabíjení civilistů v Sýrii je washingtonského deníku další připomínkou výše uvedeného. „Diktátor Bašár Asad a jeho režim se pod tlakem vzdal velkých zásob chemických zbraní, ale některé ukryl, či vytvořil nové, aby nakonec znovu zabíjely, možná s tichým souhlasem Ruska a Íránu,“ kritizuje editorial.

Damašek nepodepsal příslušnou dohodu o omezení zbraní, aby chránil civilisty, deklaruje prestižní server. Připomíná, že po chemickém útoku v Ghútě v srpnu 2013, který zabil více než 1400 lidí, Asad souhlasil s přistoupením Sýrie k Úmluvě o chemických zbraních, jež zakazuje vývoj, výrobu, držení, skladování, přechovávání, předávání či nasazení těchto látek.

Po dohodě mezi Spojenými státy a Ruskem bylo na 1300 tun chemických zbraní přiznaných Asadem odvezeno na moře a zničeno, přičemž došlo i k likvidaci přiznaných zařízení k jejich výrobě, poukazuje americký deník. Deklaruje, že šlo o užitečnou snahu, jelikož si lze představit důsledky, pokud by se k těmto chemickým arzenálům dostal Islámský stát.

Klíčové slovo však v tomto případě zní „přiznaných“, zdůrazňuje Washington Post. Doplňuje, že od konce uvedené operace neustále rostlo podezření, že Asad vlastní nepřiznané rezervy. Vlivný deník odkazuje na článek Columa Lynche a Davida Kennera v magazínu Foreign Policy, který loni v srpnu shrnul obsah pětasedmdesátistránkové zprávy Organizace pro zákaz chemických zbraní popisující znepokojivé tendence syrského režimu cosi skrývat a mlžit.

Ředitel Organizace pro zákaz chemických zbraní Ahmet Uzumcu v důvěrném shrnutí uvedené zprávy konstatoval, že většina ze 122 vzorků odebraných na různých místech v Sýrii naznačila aktivity spojené s potenciální přítomností nepřiznaných chemických zbraní, poukazuje editorial. Připomíná, že již měsíc před zmíněným článkem americký zástupce v Organizaci pro zákaz chemických zbraní Kenneth Ward varoval před syrskou „záměrnou kampaní nespolupráce a mlžení, podvádění a vzdoru“.

Malé množství, ohromné škody

Navzdory tomu, že Sýrie opakovaně použila chlór jako chemickou zbraň, Obamova administrativa přehnaně hodnotila operaci k likvidaci syrských arzenálů jako stoprocentní úspěch, připomíná vlivný deník. To byla podle jeho soudu chyba.

„Pravda o těchto zbraních je taková, že dokážou napáchat hrozivé škody, i když unikne jejich malá část,“ píše Washington Post. Dodává, že zhruba 4,5 litru sarinu při útoku v tokijském metru v březnu 1995 způsobilo vážná zranění tisícům lidí, 12 z nich připravilo o život a vyvolalo masovou paniku. (Shodou okolností tehdy naštěstí unikla jen malá část z uvedeného množství plynu, jinak by byl počet obětí výrazně vyšší, pozn. redaktora)

V posledních letech zavládlo nežádoucí uspokojení v otázce nebezpečí nejaderných zbraní hromadného ničení, varuje washingtonský server. Jako příklad uvádí nedávný neúspěch snahy zpřísnit Úmluvy o zákazu biologických zbraní, ačkoliv chemické a biologické látky způsobující ohromné škody lze snadno skrývat.

„Dohody o omezení zbraní fungují, pokud jsou ověřitelné pomocí titěrných inspekcí,“ konstatuje vlivný deník. Dodává, že i ty však lze obcházet a Asad ukázal svou pravou tvář, když podváděl a zabíjel. Každý, kdo uvažuje o nějaké dohodě se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem ohledně rostoucího jaderného a raketového programu jeho země, by tak měl mít podle amerického serveru na paměti tuto lekci.

Témata:  Sýrie chemické zbraně Severní Korea Bašár Asad USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy