Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzské volby jako rána pro Putina? Úspěch Macrona může Rusku zavařit

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Praha - Zítra čeká francouzského voliče nelehký úkol. Vybere si mezi jedenácti vážnými kandidáty na post francouzského prezidenta. V atmosféře všudypřítomné obavy z možného dalšího teroristického útoku mají největší šanci dostat se do druhého kola čtveřice kandidátů Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Penová a Francois Fillon. Podle komentátora Teodora Marjanoviče by bylo vítězství centristy Macrona fackou pro Putina, píše v Hospodářských novinách.

Podle komentátora Teodora Marjanoviče je dnes jakýmsi trendem, že politici sází na izolacionismus. Ten prý politici hlásí v často šovinistických a nenávistně zabarvených projevech.  Zmiňuje konkrétní příklady. „Amerika vpřed, tedy jako jediná, Británie pryč, tedy z EU, Česko obehnat vojenskými divizemi, tedy coby barikádou před lidmi v nouzi, a tak dále, však to znáte,“ píše Marjanovič.

Pokud by v nastávajících francouzských prezidentských volbách uspěla kandidátka nacionalistické Národní fronty Le Penová, lze to chápat jako důsledek úspěchu Donalda Trumpa v USA a vítězství podporovatelů odchodu Britů z Evropské unie. „Dvoukolové prezidentské volby mají ovšem pro favority tu nevýhodu, že v kole druhém se mohou vypadnuvší kandidáti spojit proti vám. Pokud zkrátka kromě Le Penové z prvního kola postoupí středolevicový konsenzuální prounijní Emmanuel Macron, lze očekávat, že právě jej, nikoli ji ostatní adepti v kole druhém podpoří,“ domnívá se Marjanovič. Podle něj tak případné vítězství Le Penové v prvním kole neznamená žádnou tragédii.

Marjanovič se domnívá, že v takovém případě by zvítězil právě Macron. Takový výsledek by prý byl interpretován jako vzpoura proti rozbíjení Evropy a také „jako facka Vladimiru Putinovi,“ myslí si. Le Penová, ale třeba i Francois Fillon jsou známí svým vstřícným postojem vůči Rusku. Le Penová by se i zasadila o zrušení protiruských sankcí.

„Macronův nástup bychom interpretovali jako vzkaz, že dosavadní západní politický systém sice v lecčems pokulhává, a zprotivil se tak spoustě lidí, ale Francouzi si uvědomili, že nic lepšího nikdo nevymyslel. A že tedy nechtějí hazardovat s jeho likvidací a jít za hlasem lepenovské, ba putinovské sirény,“ předpovídá. Voliči by se tímto otočili zády k „protiunijním křiklounům.“

Případné vítězství Macrona by mohlo mít důsledek pro následné německé volby. Pro Angelu Merkelovou by tak podle Marjanoviče mohl znamenat jakousi „vzpruhu“. Volby v Německu se budou konat letos v září. Zkrátka  francouzské volby jsou teď „přelomové.“

 

Témata:  Marine Le Pen Vladimír Putin Emmanuel Macron Francie volby ve Francii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy