Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zastavit nelegální migranty? Německo a Itálie mají nový plán

EU
EU
Foto: Pixabay

Řím/Berlín/Brusel - Ministři vnitra Itálie a Německa vyzvali k tomu, aby Evropská unie vyslala misi na hranici mezi Libyí a Nigerem. Cílem by mělo být zastavit přechody migrantů do Evropy. Informuje o tom agentura AFP s odkazem na dopis, který se jí podařilo získat.

V dopise Evropské komisi ze dne 11. května, jehož kopii AFP v neděli získala, ministři Thomas de Maizière a Marco Minniti uvádí, že „jsou přesvědčeni, že všichni musíme udělat víc,“ aby „se zabránilo tomu, že stovky tisíc lidí opět budou v rukou pašeráků riskovat své životy v Libyi a na pobřeží Středozemního moře.“ 

Od ledna do poloviny dubna Itálie registrovala téměř 42.500 migrantů přicházejících po moři - 97 procent z nich přijelo z Libye, stojí v dopise. Politici proto vyzývají k co nejrychlejšímu zřízení „mise EU na hranici mezi Libyí a Nigeru.“ 

Aby bylo možné zastavit cestu přistěhovalců z Nigeru do Libye, ministři navrhují „podporu programů růstu a rozvoje v místních komunitách“ podél hranice. Mezi další opatření patří „technická a finanční podpora“ pro libyjské orgány bojující proti nelegální migraci, zejména na hranici s Nigerem.

Libye se již dlouho pokouší kontrolovat své 5000 kilometrů dlouhé jižních hranice se Súdánem, Čadem a Nigerem, tyto snahy se objevily ještě předtím, než došlo v roce 2011 povstání, které svrhlo diktátora Muammara Kaddáfího. Severoafrická země je již dlouho odrazovým můstkem pro migranty, kteří se snaží přes Středozemní moře dostat k lepšímu životu v Evropě. 

Pašeráci ale využili chaosu v zemi a zintenzívnili své lukrativní podnikání. Každý rok podstoupí riskantní přejezd do Itálie, vzdálené asi je 300 kilometrů, desítky tisíc lidí. Podle libyjské vlády je v tamních věznicích drženo dalších asi 7000 a 8000 migrantů převážně ze subsaharské Afriky, kteří do země vstoupili ilegálně.

Témata:  Libye uprchlíci EU Německo Itálie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy