Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blízkovýchodní konflikty zničily tamní zdravotní péči, v ohrožení je 24 milionů dětí

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Bejrút - Přes 24 milionů dětí na Blízkém východě a v severní Africe je podle Dětského fondu OSN (UNICEF) v ohrožení života, protože válečné konflikty v těchto oblastech zcela rozvrátily zdravotní péči.

"Desítky tisíc dětí jsou uvězněné v iráckém Mosulu, kde stále zuří válka s islamisty, další jsou postižené cholerou šířící se v Jemenu nebo leteckými útoky a ostřelováním syrských nemocnic, uvedl Geert Cappalaere, ředitel UNICEF pro Blízký východ a severní Afriku.

"Kromě bomb, kulek a trhavin jsou příčinou smrti nezměrného počtu dětí nemoci, které lze často snadno léčit," řekl Cappalaere.

Nejhorší je podle něj situace v Jemenu, kde se v nouzové životní situaci ocitlo 9,6 milionu dětí. Země je vinou dvouletého ozbrojeného konfliktu na pokraji hladomoru, děti jsou silně podvýživené. Tíživá situace je i v Sýrii, Iráku, Súdánu, Libyi a v Pásmu Gazy.

V Sýrii je v rizikové situaci 6,8 milionu dětí, dva miliony z nich žijí prakticky ve vojenském obklíčení, kde je humanitární pomoc nedostupná.

Témata:  UNICEF děti Jemen

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy