Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sjednocení Kypru? Turci a Řekové se dohodli na obnovení jednání o budoucnosti ostrova

Kypr, ilustrační foto
Kypr, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nikósie - Zástupci řecké a turecké části Kypru se dnes dohodli na dalším kole jednání o sjednocení středomořského ostrova. Ten je rozdělen od turecké invaze z července 1974, kdy Ankara vyslala do severní třetiny ostrova vojska v reakci na pokus o převrat nacionalistických kyperských Řeků.

Na konci května zmocněnec OSN pro Kypr další jednání kvůli vážným neshodám zrušil. Nové rozhovory by se měly uskutečnit ještě tento měsíc v Ženevě.

Generální tajemník OSN António Guterres oznámil obnovení rozhovorů v Ženevě po setkání s kyperským prezidentem Nikosem Anastasiadisem a prezidentem mezinárodně neuznané Severokyperské turecké republiky Mustafou Akincim.

Sporným bodem zůstává přítomnost turecké armády na ostrově. Zatímco řečtí Kypřané trvají na jejím stažení, turečtí obyvatelé ostrova více než 35.000 vojáků považují za garanty svých menšinových práv. Podle řeckých Kypřanů ale suverénní členská země EU žádné garanty míru z řad velmocí nepotřebuje.

Podle dnešního Guterresova prohlášení oba představitelé kyperských komunit souhlasili, že má otázka bezpečnosti "zásadní význam".

Témata:  Kypr Turecko Řecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy