Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský opoziční vůdce Navalnyj svolal velké demonstrace, policie jej zatkla

Demonstrace v Rusku
Demonstrace v Rusku
Foto: 1tv.ru

Moskva - Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj na dnešek svolal do ulic ruských měst nespokojené občany. Na poslední chvíli ale demonstraci na okraji metropole odvolal. Následně ho policie zatkla. Moskevská prokuratura varovala, že policisté budou nuceni podniknout všechna nezbytná opatření k ukončení provokací a masových nepokojů. Specializovaný server OVD-Info se zatím dopočítal 200 zatčených v Moskvě a 300 v Petrohradu.

Mezi zatčenými se ocitl například známý opoziční politik Ilja Jašin, který býval spolupracovníkem zavražděného opozičního předáka Borise Němcova. Na Tverské ulici v centru Moskvy pak zatkli i koordinátorku opozičního hnutí Otevřené Rusko Mariju Baronovovou.

Navalnyj demonstraci na okraji Moskvy odvolal, protože mu úřady prý znemožnily postavit zvukovou aparaturu. "Pokojný protest" přeložil na Tverskou ulici poblíž Kremlu. Tam se ale mají konat oficiální veselice k dnešnímu svátku, Dni Ruska. Podle právníka opozičníka Vadima Kobzeva mu hrozí až 30 dní ve vězení nebo pokuta až 300.000 rublů (asi 123.000 Kč).

"Jakékoliv pokusy uspořádat nepovolenou akci na Tverské ulici jsou otevřeným porušením zákona," varovala moskevská prokuratura. "To, že jsme připraveni na jakýkoliv vývoj situace, by nemělo budit pochyby. Pořádek bude zajištěn," řekl agentuře Interfax Vladimir Černikov, šéf bezpečnostního odboru moskevské radnice.

Ruská policie zatkla Navalného u vchodu do jeho bydliště krátce před chystanou nepovolenou demonstrací v Moskvě. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na Navalného manželku, která na twitteru zveřejnila i snímek z okamžiku zadržení.

"Síla státu se zajišťuje politickou stabilitou, jednotou cílů a konsolidací společnosti," prohlásil ruský prezident Vladimir Putin během udílení řádů a medailí v Kremlu, zatímco policie v okolí zatýkala opoziční aktivisty. Podle některých zpráv těžkooděnci použili i slzný plyn.

V Chabarovsku a Južno-Sachalinsku se povolené demonstrace konaly bez incidentů, v Blagověščensku policie zatkla demonstranta s transparentem "Rusko bez korupce", zatímco další aktivisté skandovali "Hanba!"

Ve Vladivostoku policejní těžkooděnci zatkli desítku demonstrantů, další prý zbili kozáci. V Kazani policisté zatkli tři demonstranty včetně organizátora povoleného mítinku, na který přišly asi čtyři stovky lidí. Důvodem k zatčení se podle serveru Newsru.com stala řečníkova kritika místního pojetí islámu, jakož i transparent "Ne genocidě domorodého obyvatelstva Ruska".

V Novosibirsku strážci zákona zatkli jednoho z 1500 demonstrantů, protože řídil bezpilotní helikoptéru, v Abakanu byl jiný demonstrant zadržen kvůli tomu, že si navlékl masku.

Protestů v Jekatěrinburgu se účastnil i místní starosta Jevgenij Rojzman. "Přišel jsem na mítink, protože jsem proti korupci. Shromáždilo se zde několik tisíc lidí, všichni byli klidní, rozumní a střízliví. Přišlo i mnoho mladých lidí," řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy.

Témata:  Alexej Navalnyj demonstrace v Rusku Moskva

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy