Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co dokáže tandem Macron-Merkelová? Spolupráce prý požene EU kupředu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Brusel - Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron se dnes sešli v Bruselu. Pokud budou Berlín a Paříž mluvit společným hlasem, bude kupředu dle Macrona postupovat i celá Evropa.

Úzká spolupráce Německa a Francie podle Merkelové ale nevylučuje zapojení dalších zemí. "Uprchlická krize není dočasnou záležitostí, bude pokračovat a bude vyžadovat dlouhodobá řešení," míní Macron.

Merkelová zdůraznila, že by se nyní měla Evropská unie soustředit na vlastní budoucnost, která by měla mít přednost před jednáním s Británií o jejím odchodu z unie.

"Když slyším některé politické vůdce z východní Evropy, tak si myslím, že se dopouštějí dvojí zrady. Zříkají se zásad a odvracejí se od Evropy. Je to cynický přístup k EU: slouží jim k rozdělování peněz, bez dodržování hodnot," prohlásil včera Macron v interview, zveřejněném v listech Le Figaro, El País, Sueddeutsche Zeitung, Corriere della Sera, Le Soir, Le Temps, The Guardian a Gazeta Wyborcza.

"Ptejte se Francouzů - my jsme nikdy nikoho v životě nezradili,"reagoval šéf polské diplomacie Witold Waszczykowski. "Macron se neuvedl zrovna povzbudivě; usmyslel si, že nejlépe ukáže své přátelství tím, že se neprodleně pustí do středoevropských zemí. Takto se to nedělá, ale brzy to pozná," prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

Témata:  Angela Merkelová EU Francie Emmanuel Macron Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy