Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnyj má zakázáno kandidovat na prezidenta

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Ústřední volební komise v Rusku dnes oznámila, že lídr opozice Alexej Navalnyj nemůže kandidovat v prezidentských volbách, protože byl pravomocně odsouzen. Právní bitva ale nekončí. Navalného obhájce avizoval, že se opět obrátí do Štrasburku.

Podle právního rozboru ústřední volební komise "Navalnyj nemá pasivní volební právo", tedy nemůže být zvolen prezidentem, ani právo sbírat peníze od občanů, ani utrácet je na "volební kampaň", ani vytvářet své "volební štáby", uvedla agentura Regnum.

Navalnyj byl v únoru odsouzen k pětiletému podmíněnému trestu v procesu okolo údajného okradení lesnického podniku Kirovles. V květnu verdikt potvrdil odvolací soud. Rozsudek je tak pravomocný, což Navalnému podle ruských zákonů brání kandidovat na prezidenta ve volbách v březnu 2018.

V prakticky identickém procesu byl Navalnyj odsouzen již v roce 2013. Ale Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dospěl k závěru, že ruská justice porušila Navalného právo na spravedlivý soud, a tak loni v listopadu ruský nejvyšší soud odsuzující rozsudek zrušil a nařídil nový proces. V jeho rámci byl opozičník znovu odsouzen.

Agentura Interfax tehdy poznamenala, že Navalnyj si hypoteticky může uchovat šanci kandidovat v prezidentských volbách, pokud dosáhne u štrasburského soudu uznání ruského verdiktu za nezákonný, a tím následně i jeho zrušení, anebo pokud u ruského ústavního soudu dokáže protiústavnost normy, která mu brání zúčastnit se voleb jako kandidát.

Navalnyj, považovaný za hlavní postavu ruské opozice, své soudní procesy označuje za politické a vidí za nimi snahu Kremlu zbavit se nepohodlného kritika a soupeře Vladimira Putina.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko volby v Rusku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy