Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci jsou k summitu G20 skeptičtí, k řešení problémů podle nich nepřispěje

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Summit zemí G20, který se uskuteční 7. a 8. července v Hamburku, nemůže přispět k řešení nejdůležitějších globálních problémů. Je o tom dle průzkumu přesvědčeno 70 procent Němců.

Pozitivně k setkání lídrů velkých ekonomik hledí 31,8 procenta Němců, negativně 44,1 procenta. Negativní postoj mají nejčastěji příznivci Levice (71,9 procenta), Alternativy pro Německo (57,2 procenta) a Zelených (44,8 procenta).

Pozitivní nálady převažují u stoupenců konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové (56,7 procenta) a svobodných demokratů (49,9 procenta). Výsledky průzkumu zveřejnil server Spiegel Online.

Jasné představy mají lidé ve spolkové republice o tom, čemu by se měl summit věnovat. Nejčastěji zmiňují boj proti příčinám migrace (41,6 procenta), terorismu (19,1 procenta) a změnám klimatu (18 procent). Přesně polovina Němců má pochopení pro rozsáhlé demonstrace, které se proti summitu chystají, 40,9 procenta dotázaných nikoliv.

V Hamburku by se před summitem a v jeho průběhu mělo uskutečnit téměř 30 demonstrací. Zřejmě největší obavy na straně úřadů budí čtvrteční akce nazvaná Vítejte v pekle, jejíž organizátoři sami říkají, že nemají problém použít násilí. Policie, která chce nasadit až 20.000 strážců zákona, v posledních dnech zaznamenává zvýšený počet cest levicových aktivistů do Hamburku.

Témata:  Summit G20 Německo průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy