Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump, nebo Merkelová? Průzkum ukázal, komu občané zemí G20 více důvěřují

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Berlín - Obyvatelé zemí G20 věří mnohem víc německé kancléřce Angele Merkelové, než americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že zvolí správné kroky k řešení problémů současného světa. Kancléřka má více příznivců nejen ve své vlasti, ale například i v Japonsku či Mexiku.

Největší důvěře se v této otázce Merkelová těší v Německu s 81 procenty, Trumpovi zde důvěřuje jen 11 procent lidí. Velmi výrazný rozdíl je mezi oběma politiky také ve Francii (65 procentních bodů ve prospěch Merkelové), Jižní Koreji (57 procentních bodů) nebo Británii (46 procentních bodů).

Německá kancléřka se větší důvěře těší třeba také v Japonsku (o 43 procentních bodů), Mexiku (o 25 procentních bodů) a Argentině (o 13 procentních bodů). K posledním dvěma zemím je ale třeba poznamenat, že v nich ani důvěra v Merkelovou nepřesahuje 30 procent. Ukázal to průzkum institutu Pew Research Center.

Trump nepůsobí důvěryhodněji ani v domovských Spojených státech, kde za Merkelovou zaostává o deset procentních bodů. Více lidí mu důvěřuje jen v Jihoafrické republice (o jeden procentní bod), Indii (o 17 procentních bodů) a Rusku (o 22 procentních bodů).

Hledání kompromisu se Spojenými státy v otázkách volného obchodu a ochrany klimatu bude dominovat summitu zemí G20, který se v pátek a sobotu uskuteční v severoněmeckém Hamburku. Do přístavního města se sjede na 10.000 účastníků summitu a členů delegací, 5000 novinářů, 20.000 policistů a chybět nebudou ani desetitisíce demonstrantů. Největší pozornost bude i tak upřena na jednoho muže - Trumpa.

Zatímco v předchozích letech neměly velké světové ekonomiky větší problém přihlásit se v závěrečné deklaraci k volnému obchodu nebo ochraně klimatu, letos se kvůli postojům Trumpa očekávají horečná vyjednávání do poslední chvíle a někteří pozorovatelé dokonce pochybují o tom, že se vůbec podaří najít shodu na závěrečném prohlášení.

Merkelová se chce stejně jako ostatní evropské země nebo Čína přihlásit k zásadám volného obchodu a ochrany klimatu. Na druhé straně je americký prezident, který vypověděl pařížskou dohodu o ochraně klimatu z roku 2015 a opakovaně hovoří o možných protekcionistických opatřeních.

Bilaterálních schůzek jako je ta Merkelové s Trumpem se v Hamburku uskuteční celá řada. Jednoznačně nejsledovanější z nich bude páteční jednání Trumpa s ruským prezidentem Putinem. Očekává se, že na něm budou vzájemně "oťukávat" a proberou celou škálu témat, včetně konfliktů na Ukrajině a v Sýrii.

Pozornost těmto tématům budou na summitu věnovat i ostatní země, jejichž představitele Merkelová oficiálně přivítá v pátek po 10:00. Celkem účastníky summitu, mezi nimiž bude i řada hostů z nečlenských zemí G20, čeká pět zhruba dvouhodinových jednacích bloků. Pozornost na nich chce Merkelová zaměřit také na boj proti terorismu, migraci, spolupráci s Afrikou, ženská práva, udržitelný rozvoj nebo digitalizaci.

Vedle pracovní náplně čeká státníky i kulturní program, v pátek večer totiž zavítají na koncert do nové budovy Labské filharmonie. Její okolí bude spolu s veletržním areálem, kde se uskuteční většina jednání, patřit mezi dvojici nejpřísněji střežených zón ve městě. Část aktivistů už dopředu avizovala, že se do těchto zón pokusí proniknout, další se zase chtějí pokusit zastavit kolony delegací na cestě z letiště do města.

Témata:  Angela Merkelová Donald Trump Summit G20

Aktuálně se děje

9. května 2024 11:37

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy