reklama

Napsal to italský deník Corriere della Sera. Jeden z posledních výzkumů ukazuje, že alespoň pokud jde o nádory, může problém záviset na neschopnosti opravovat škody způsobené na DNA, které vznikají při normální buněčné aktivitě a obvykle jsou spojeny s obrannými systémy organismu. Tyto mechanismy narušuje směnný provoz, protože v těle se vytváří méně melatoninu.

Vědci sledovali více než 200 lidí, kteří pracují v nočních směnách. Zjistili, že když spí ve dne, aby nahradili noční bdění, měli v moči méně metabolitu produkovaného při opravách buněčné DNA, 8-hydroxy-2'-deoxyguanosinu, než ti, kdo v noci spali. To naznačuje možnou sníženou schopnost opravy DNA, jestliže člověk není v posteli v hodinách běžně určených k odpočinku.

Parveen Bhatti z Výzkumného střediska Freda Hutchinsona v Seattlu analyzoval důkladněji 50 účastníků výzkumu, u nichž byly rozdíly v množství metabolitu mezi nočním a denním spánkem nejvýraznější. Zjistil například, že i množství spánkového hormonu melatoninu bylo velmi různé: když byla sledovaná osoba v noci vzhůru, bylo množství melatoninu mnohem nižší, než když tato osoba v noci spala.

Jinak řečeno, i poté, co byly zohledněny faktory, které mohou výsledky ovlivnit, jako je konzumace alkoholu nebo kratší spánek ve dne po noční práci, účinky na úrovni markeru opravy DNA zůstávají zjevné.

"Naše údaje nelze zcela zevšeobecňovat, protože vzorek účastníků výzkumu byl dosti homogenní. Nezjišťovali jsme jejich stravovací návyky a úroveň antioxidantů, které mohou výsledky ovlivnit. Přesto se zdá rozumné předpokládat, že ti, kdo pracují v noci, produkují méně melatoninu, což souvisí s omezenou schopností opravovat DNA," poznamenal Bhatti.