Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavina uvěznila na Mount Everestu slovenské horolezce

Mount Everest
Mount Everest
Foto: www.wikipedia.org

Káthmándú - Při výstupu na Mount Everest lavina uvěznila lavina dva slovenské horolezce, jsou ve výšce 7200 metrů nad mořem. Už byla vyslána záchranná výprava tvořená čtyřmi šerpy.

Horolezce Vlada Štrba a Zoltána Pála při výstupu takzvanou Boningtonovou cestou, která je považována za jednu z nejtěžších, nejprve v pondělí zastihla silná bouře a poté lavina, která Pálovi poranila oči. Na vrchol se měli dostat ve středu, ve čtvrtek měli sestoupit do základního tábora.

"Horolezci zůstali uvěznění v bivaku na plošině 4. tábora někdejší Boningtonovy výpravy...," napsal redaktor serveru Týždeň.sk Michal Novota, který je s horolezci v Himálajích. "Vlado i Zoltán jsou v kontaktu se základním táborem, jsou nadále v psychické pohodě a čekají na záchranu," dodal.

Štrba už má podle slovenského Denníku N za sebou úspěšný výstup na jednu osmitisícovku, a to Čo Oju. V Himálaji byl i na několika dalších výpravách. Pál má zkušenosti z Kavkazu i Pamíru.

Témata:  horolezec Mount Everest Slovensko

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy