Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie potvrdila schůzku k řešení krize v Libyi, Macron se sejde s premiérem Sarrádžem i generálem Haftarem

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron se v úterý sejde s premiérem libyjské mezinárodně uznané vlády Fáizem Sarrádžem a generálem Chalífou Haftarem, jehož jednotky ovládají východ Libye. Jednání má podpořit snahy OSN o politickou dohodu v zemi.

Účastníkem úterních diskusí v La Celle-Saint-Cloud u Paříže bude také nový zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Hassan Salamé z Libanonu.

Podle prohlášení Macronovy administrativy je cílem vznik státu, který zajistí Libyjcům základní potřeby a bude mít jednotnou armádu podléhající civilnímu dohledu. "Je to třeba ke kontrole libyjského území a jeho hranic tak, aby bylo možné zakročit proti teroristickým skupinám a pašování zbraní i migrantů," uvedl francouzský prezidentský palác.

Haftar, který má podporu Egypta a Spojených arabských emirátů, se již v květnu se Sarrádžem dohodl na spolupráci s cílem vyvést zemi z krize. Vzájemné rozpory se jim ale dosud překonat nepodařilo.

Libye je v chaotickém stavu i šest let po skončení občanské války a právě to usnadňuje převaděčům vypravovat ze země především k italským břehům další a další lodě s migranty. 

Témata:  Libye Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy