Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Doplatí Merkelová na svůj postoj k uprchlíkům? Počet jejích odpůrců roste

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Předseda německých sociálních demokratů Martin Schulz se dlouhodobě snaží přijít na kobylku své protivnici v nadcházejících podzimních volbách, kancléřce Angele Merkelová. Podle průzkumů na zkušenou matadoru německé politiky citelně ztrácí. Nyní ale jako legendární Paris vypálil na její Achillovu patu – uprchlickou krizi, referuje list Deutsche Welle (DW).

„V roce 2015 přišlo do Německa více než 1 milion uprchlíků, většinou bez státního dohledu," řekl Schulz v rozhovoru v nedělním vydání německého deníku Bild. „Kancléřka otevřel naše hranice s Rakouskem z humanitárních důvodů, ale bohužel bez konzultací s našimi partnery v Evropě. Pokud nebudeme jednat nyní, ta situace se může opakovat."   

Na vrcholu uprchlické krize v roce 2015 a na počátku roku 2016, Merkelová a její Konzervativní křesťanští demokraté (CDU) měli historicky nejmenší podporu v průzkumech veřejného mínění, v nichž 80% dotázaných uvádělo, že nevěří, že by vláda měla situaci pod kontrolou. Merkelová a její strana se od té doby zotavily a nyní v průzkumech vedou nad Schulzem a jeho sociálními demokraty asi o 15%. Merkelová slíbila německým voličům, že se nebude opakovat to, co se stalo před dvěma lety, když do Německa přišly stovky tisíc lidí, mnozí z války roztrhaného Sýrie.

Počet migrantů se v loňském roce snížil, ale mohl by se znovu zvednout díky lidem snažícím se uniknout politické nejistotě a ekonomickým těžkostem pocházejících z Nigérie, Eritreje a dalších afrických zemích, včetně občanskou válkou stižené Libye. Více než 70 000 migrantů provedlo v první polovině letošního roku extrémně riskantní přechod před Středozemní moře do Itálie, což představuje více než 25% nárůst ve srovnání s rokem 2016.

Itálie požádala ostatní státy EU o pomoc při řešení nově příchozích, ale doposud jí nikdo nevyslyšel. Schulz, který má ve čtvrtek odcestovat do Itálie, říká, že komise EU by měla zaplatit ostatním členským státům, aby přijaly migranty a obviňuje Merkelovou z vypočítavé nečinnosti před zářijovými německými volbami. Merkelová je nyní na dovolené a tak neodpověděla na Schulzovi komentáře.

Hlavní hrozba pro Merkelovou

Největší hrozbu pro Merkelovou ale podle DW nepředstavuje ani tak levice v čele se Schulzem, ale spíše konzervativní pravicové proudy, považující Merkelovou za příliš liberální. Pro Merkelovou nejbolestivější útok přišel ze strany sesterské strany CDU, bavorské Křesťanské sociální unie (CSU). Ta požaduje, aby roční počet uprchlíků do Německa byl omezen na 200 000.  Merkelová takový požadavek odmítá.

Předseda CSU Horst Seehofer v rozhovoru pro noviny Welt Seehofer řekl, že „všichni ví," že „vlny migrace budou pokračovat." Podle něj rozhodnutí Merkelové otevřít hranice bude v září stát CDU-CSU absolutní většinu. „Protože orientace na politiku uprchlíků se v našem směru změnila, je opět možné důvěryhodně spolupracovat s CDU," naznačil Seehofer možnost, že další konzervativní strany se budou moci přidat k CDU a jejich politickému programu.

Seehofer by chtěl udržet větší podporu pro konzervativce v průzkumech veřejného mínění a zároveň ještě zesílit tlak na protimigrační Alternativu pro Německu (AfD), jejíchž podpora klesla s tím, jak veřejnost začala vnímat migrační krizi jako odeznívající. Strana, v médiích klasifikována jako populistická, se nyní potýká s vnitřními spory a má okolo 7 až 9% v průzkumech – velký propad z předchozích 20%. Seehofer by číslo chtěl snížit na 5%.

Černý kůň voleb?

AfD ale může znovu zazářit v průzkumech, pokud rostoucí počet přistěhovalců přicházejících do Itálie se promítne i do nárůstu nově příchozích do Německa před volbami, upozorňuje DW. Studie, kterou vydala Bertelsmannova nadace v loňském listopadu, zjistila, že strach z globalizace je hlavním hnacím motorem podpory pro pravicový populismus v Evropě a že otázka uprchlíků hrála největší roli při vytváření tohoto strachu.

Analýza provedená novinami Süddeutsche Zeitung po jednom z největších triumfů AfD v září 2016 ukázala, že 82% voličů strany uvedlo, že přistěhovalectví je hlavním důvodem, proč volí zrovna tuto stranu. 17% procent voličů obecně uvedlo, že AfD je nejlépe vybavena pro vypořádání se s uprchlíky. AfD si uvědomuje tuto omezenost na jedno téma a snaží se prokázat jako více kompetentní ve vícero oblastech.

Témata:  Angela Merkelová Německo Martin Schulz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy