Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kábulem otřásla exploze, pak se přidala střelba. Útok na šíitskou mešitu si vyžádal nejméně dvě oběti

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Jedna ze šíitských mešit v afghánské metropoli se dnes stala terčem útoku ozbrojenců, na místě jsou mrtví a zranění. Některé zdroje hovoří až o 16 obětech. Svědci citovaní agenturou Reuters slyšeli výbuch následovaný střelbou.

Policie oblast na severu Kábulu uzavřela a na místo byly přivolány speciální jednotky. Podle afghánské televize Tolo bylo v době útoku v mešitě množství věřících, kteří se shromáždili k pátečním modlitbám.

Mluvčí afghánského ministerstva vnitra Nadžíb Daníš řekl, že útok provedli tři nebo čtyři muži. Jeden z nich byl sebevražedný atentátník, který se uvnitř mešity odpálil. Podle svědků byli útočníci rovněž vyzbrojeni granáty.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví uvedl, že do městských nemocnic byli převezeni nejméně dva mrtví a 15 zraněných. Mezi mrtvými je duchovní, který v mešitě vedl kázání, a člen ostrahy mešity. Nejmenovaný představitel ministerstva vnitra, kterého citovala agentura Reuters, prohlásil, že zabito bylo 14 civilistů a nejméně dva policisté.

Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

Témata:  Afghanistán teroristické útoky v Afghánistánu

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy