Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Projevy nevraživosti Britů vůči Čechům jsme zaznamenali, přiznává velvyslanec v Londýně

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha/Londýn - Český velvyslanec v Británii Libor Sečka tvrdí, že rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii se zatím neprojevuje v bilaterálních vztazích mezi Prahou a Londýnem. Česká ambasáda nicméně zaznamenala po loňském referendu případy nevraživosti Britů vůči českým občanům.

"Nemyslím si, že by v téhle chvíli byly nějaké jasné viditelné signály, že by dopad (brexitu na vztahy Česka s Británií) byl," řekl Sečka. S vyhodnocením ekonomických dopadů je podle něj třeba počkat na bilanci zahraničního obchodu za letošní rok.

Projevy nevraživosti Britů vůči Čechům velvyslanectví zaznamenalo, nejsilnější byly v období těsně po referendu o brexitu. "Teď si myslím, že se ta situace v zásadě uklidňuje," míní Sečka. Zdůraznil však, že v každém případě, kdy čeští diplomaté zaznamenali problémy českých občanů, obraceli se na britské úřady i politiky.

"Využívali jsme našich možností, a to jsou politická setkání s představiteli vlády, pro tlumočení jakéhosi obecnějšího poselství, že atmosféra není dobrá a že je i na nich jako na politicích, jakou atmosféru budou vytvářet. Což oni akceptovali a brali to jako velmi vážnou věc, kterou se budou zabývat," uvedl Sečka.

Velvyslanec také uvedl, že je v zájmu Česka udržet i po odchodu Británie z EU dobré vztahy mezi Prahou a Londýnem. "My nemáme zájem na nějaké velké komplikaci vztahů formou nějakých celních opatření, protože by to mohlo dopadnout na náš export, a to není žádoucí," řekl.

Nepředpokládá ale, že by někdo usiloval o takzvaný tvrdý brexit, kdy by se vztahy zcela přerušily. "Já si nemyslím, že by někdo chtěl situaci vyhrocovat. Samozřejmě se bude hrát, bude se manévrovat, ale je v zájmu obou stran nějaký kompromis najít," míní. Situaci by podle něj mohlo usnadnit i to, že Británie začíná dávat najevo připravenost přijmout přechodná období v některých oblastech, která by dala více času pro vyjednávání o sporných bodech.

Česko-britské vztahy by brexit podle Sečky narušit neměl. Česká diplomacie ale i tak hledá způsob, jak je nově naplnit, protože ani silné historické symboly, jako společný boj proti nacismu, pro budoucnost nestačí. Pro nové formy spolupráce chce česká ambasáda využít i sté výročí vzniku Československa, které připadá na příští rok.

Témata:  Brexit Velká Británie Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy