Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Humanitární organizace potřebují pro Rohingy 434 milionů dolarů. V uprchlických táborech hrozí epidemie

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Humanitární organizace pomáhající Rohingům, kteří utekli z Barmy do sousedního Bangladéše, uvedly, že v příštím půlroce budou pro muslimskou menšinu potřebovat 434 milionů dolarů (9,55 miliardy Kč). OSN vyzvala barmské úřady, aby okamžitě zastavily násilnosti v Arakanském státě.

"Máme obavy především o osud rohingských žen a dětí, které jsou terčem závažného porušování lidských práv, včetně zabíjení, znásilňování a nuceného vysídlování," konstatovaly výbory OSN pro odstranění diskriminace žen a pro práva dítěte.

"Takovéto násilí může představovat zločiny proti lidskosti a my jsme hluboce znepokojeni tím, že stát (Barma) zatím nedokázal ukončit toto šokující porušování lidských práv," dodaly zmíněné výbory.

V Bangladéši je v současnosti odhadem 809.000 Rohingů. Více než půl milionu jich přišlo od 25. srpna. Koordinátor humanitární pomoci OSN Robert Watkins uvedl, že příliv Rohingů do Bangladéše nadále pokračuje a že humanitární organizace ve svých plánech počítají s příchodem dalších 91.000 běženců.

Pomoc navíc potřebují i Bangladéšané, kteří žijí v oblastech, jež uprchlíci zaplavili. Pro celkem 1,2 milionu postižených bude podle humanitárních organizací zapotřebí v příštích šesti měsících 434 milionů dolarů.

"Plán na příští půlrok se týká 1,2 milionu lidí, mezi nimiž jsou všichni rohingští uprchlíci a 300.000 lidí z bangladéšských hostitelských komunit," prohlásil Watkins. Půl milionu lidí potřebuje potraviny a je nutné rovněž zřídit 100.000 nouzových příbytků. Více než polovina migrantů jsou děti, 24.000 pak těhotné ženy potřebující lékařskou péči, sdělily humanitární organizace. "Bez okamžitého poskytnutí pitné vody a příslušných hygienických podmínek propuknou v uprchlických táborech epidemie," varovaly organizace.

Témata:  Rohingové Bangladéš OSN (Organizace spojených národů) Barma

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy