reklama

"Snažíme se obnovit styky s Ruskem jak na politické, tak vojenské úrovni," řekl český generál. NATO pozastavilo vojenskou spolupráci s Ruskem v roce 2014, ale zůstaly zachovány politické a diplomatické styky.

Sám Pavel se minulý měsíc v Baku setkal s náčelníkem ruského generálného štábu Valerijem Gerasimovem. Jednání označil za otevřené, oba generálové se snažili držet se vojenských záležitostí a vyhnout se politickým sporům. Doufá, že do konce letošního roku se také setkají Gerasimov a velitel sil NATO v Evropě, americký generál Curtis Scaparrotti, termín však ještě nebyl dohodnut.

"Říkáme ruským partnerům, že jsme otevřeni dialogu, ale ne obnovení spolupráce, protože podmínky pro to nedozrály," upozornil Pavel s tím, že tyto podmínky byly jasně stanoveny na politické úrovni a jde o především o respektování mezinárodního práva a urovnání konfliktu v Donbasu. A také se - v důsledku rusko-gruzínské války v srpnu 2008 a ruské anexe Krymu v březnu 2014 a konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny - vytratila důvěra z předchozí spolupráce.

"Od té doby se nalézáme v období, které bych pravděpodobně označil za dobu vzájemných obvinění," uvedl Pavel a připustil, že to, co NATO považuje za "jasnou agresi", vidí Rusko jinak a naopak věří, že jej aliance ohrožuje. Některá fakta jsou však podle Pavla nesporná a je záhodno raději respektovat pravidla nastolená po druhé světové válce, než žít v anarchii.

K nadcházejícímu zasedání Rady NATO-Rusko na úrovni velvyslanců v Bruselu generál poznamenal, že na pořadu bude situace na Ukrajině, transparentnost vojenských cvičení a snížení rizika incidentů, jakož i situace v Afghánistánu: NATO hodlá upozornit na informace, že Rusko přes prostředníky zásobuje radikální hnutí Taliban palivem a zbraněmi.

Zahájení smysluplného vojenského dialogu s ruskou stranou je pro Pavla jednou z hlavních věcí od jeho nástupu do funkce šéfa výboru v červnu 2015. Komunikace na vojenské úrovni by podle aliančních představ měla pomoci předcházet případným tragickým nedorozuměním a umožnit rychlé řešení incidentů. NATO si dlouhodobě stěžuje například na chování ruských vojenských pilotů nad Baltským či Černým mořem.