Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Moskvě uctili památku obětí stalinského teroru, přidala se i Praha

Stalin, Josif
Stalin, Josif
Foto: INT

Moskva - Několik stovek lidí se dnes v Moskvě zúčastnilo již tradičního uctění památky obětí stalinistických represí. Akce se podle agentury TASS zúčastnila i ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová.

Při akci, kterou každý rok pořádá nevládní hnutí Memorial, se opět četla jména tisíců osob popravených v letech takzvaného velkého teroru 1937 a 1938. Letos ji doprovázela výzva k osvobození uvězněného historika Jurije Dmitrijeva, který je specialistou na toto tragické období ruských dějin.

I letos se v Moskvě účastníci během shromáždění "Návrat jmen" v předčítání dobrovolně střídali celý den. Opět se sešli na náměstí Lubjanka u sídla tajné služby FSB (následníka bývalé obávané KGB), v parčíku u "soloveckého kamene".

Tento žulový balvan symbolicky pochází ze Soloveckých ostrovů, kde byl založen první z nechvalně proslulých vězeňských táborů, gulagů. Během politických represí bylo v roce 1937 jen v Moskvě zastřeleno přes 30.000 lidí.

Letos se poprvé do předčítání zapojila i Praha. Asi dvě desítky lidí se dnes odpoledne sešly u památníku obětem totality na Újezdě. Podle odhadů historiků v Sovětském svazu našlo smrt asi 1300 Čechoslováků, režim jich perzekvoval kolem 20.000.

Témata:  Josif Stalin Moskva Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy