Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ chce prodloužit vyšetřování chemických útoků v Sýrii, Rusko je proti

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Paříž - O prodloužení mandátu vyšetřovatelů chemických útoků v Sýrii dnes OSN požádaly Velká Británie, Francie, Německo a Spojené státy. Moskva, která syrské vládě poskytuje vojenskou podporu, takové prodloužení odmítá. 

 Informovala o tom dnes agentura Reuters. Návrh rezoluce na prodloužení mandátu o jeden rok podaly Spojené státy už v říjnu. Rusko následně rezoluci vetovalo.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes řekl, že Moskva nesouhlasí s možným prodloužením mandátu vyšetřovatelů OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v souvislosti s útoky v Sýrii. Moskva také odmítla zprávu mezinárodního vyšetřovacího týmu, který došel k závěru, že syrská vláda stála za dubnovým chemickým útokem v Chán Shajchúnu.

Šéfové diplomacií Británie, Francie, Německa a Spojených států naopak ve společném prohlášení uvedli, že závěrům vyšetřovatelů věří a zároveň vyzvali syrskou vládu, aby OPCW informovala o chemických zbraních, kterými disponuje a přestala je používat. Požádali také, aby byl vyšetřovací mandát prodloužen.

Sýrie a Rusko odmítají, že 4. dubna bombu se sarinem na Chán Šajchún shodila syrská vojenská letadla. Spojené státy v reakci na incident podnikly nálety na syrskou leteckou základnu. Francie mezitím Sýrii varovala, že jakýkoliv další chemický útok se setká s vojenskou odvetou.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Sýrie Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy