Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Některé scény ze zacházení s Rohingy jsou "strašné", USA ale zatím sankce proti Barmě nezavedou

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Neipyijto - Do Barmy dnes přicestoval americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Řekl, že Spojené státy zatím nejsou pro zavedení ekonomických sankcí proti Barmě za její konflikt s menšinovými Rohingy.

Do Bangladéše uprchlo na 600.000 Rohingů a Tillerson vyzval Barmu, aby v otázce repatriace uprchlíků spolupracovala s Bangladéšem.

Ministr chce, aby byly případy údajného porušování práv Rohingů pečlivě vyšetřeny. USA podle něj zatím nemají dostatek informací o tom, zda je možné zacházení s Rohingy označit za etnickou čistku. "Budeme-li mít spolehlivé informace, pak bude náležité zavést sankce zamířené na jednotlivce. Vše posoudíme s maximální obezřetností po mém návratu do Washingtonu," prohlásil. Američtí senátoři tlačí na přijetí zákona, který by zavedl ekonomické a cestovní sankce proti barmské armádě a jejím obchodním zájmům.

Na tiskové konferenci, na níž byla také barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, Tillerson přiznal, že některé scény ze zacházení s Rohingy jsou "strašné". Su Ťij v rozhovoru americkému minstrovi řekla, že je především nutné zajistit dodržování zákona a udržení míru a stability.

Barmské úřady považují muslimské Rohingy za přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády a v Barmě jsou nelegálně. Zvláštní zástupkyně generálního tajemníka OSN pro sexuální násilí během konfliktů Pramila Pattenová tento týden obvinila barmskou armádu z organizovaného znásilňování a dalších zločinů proti lidskosti, avšak armáda obvinění ze zabíjení a znásilňování popřela.

Témata:  Rohingové Aun Schan SuŤij Rex Tillerson Barma

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy