Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Ugandě se podařilo zabránit katastrofě, zastavili šíření smrtelného viru marburg

Světová zdravotnická organizace (WHO)
Světová zdravotnická organizace (WHO)
Foto: Reprofoto ČT

Kampala - V Ugandě se podařilo zastavit šíření smrtelného viru marburg, který je prudce nakažlivý. Nemoc podobná ebole propukla v říjnu na východě země při hranicích s Keňou, zemřeli na ni tři lidé.

Za posledních deset let jde o pátý výskyt viru v Ugandě. Ugandští zdravotníci zkontrolovali 316 Uganďanů a Keňanů, kteří byli v kontaktu s oběťmi. Přenos choroby ale nezjistili, oznámila dnes WHO.

Marburg vyvolává krvácivé horečky a způsobem šíření i vysokým procentem úmrtnosti je podobný ebole. Přenáší se kontaktem s tělními tekutinami nakaženého a neexistuje proti němu očkování ani lék.

Virus byl objeven v roce 1967 v laboratoři farmaceutické firmy v německém městě Marburg. Dostal se tam v krvi pokusných opic z Afriky.

Témata:  Uganda nemoc WHO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy