reklama

Podle nich chtějí krajně pravicové strany načerpat novou energii z nedávného volebního úspěchu hostitelského hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

Německá agentura DPA ve zprávě s titulkem "Evropští pravicoví populisté v Praze žádají konec EU", píše, že volba Prahy jako místo konání konference zřejmě nebyla náhodná. "V Česku počítají odpůrci EU zjevně s větším souhlasným potenciálem pro své radikální názory," domnívá se DPA. Agentura připomíná, že hostitel Okamura v říjnových volbách se svou stranou získal 22 z 200 křesel v Poslanecké sněmovně a že jen 33 procent Čechů vnímá členství své země v EU pozitivně.

Také levicově orientovaný francouzský list Le Monde poznamenal, že volbou Prahy se vůdcové nacionalistických stran "pokoušejí zavěsit na stranu v plném růstu", jíž je Okamurova SPD, "stoupající hvězda krajní pravice v Evropě". Francouzský list rovněž připomíná, že Čechojaponec Okamura už je místopředsedou Poslanecké sněmovny a prezentuje se jako přítel šéfa rakouské FPÖ Heinze-Christiana Stracheho, jehož strana je vedle francouzské Národní fronty (FN) Marine Le Penové jedním z pilířů spolupráce nacionalistů v Evropě.

Také francouzská agentura AFP, jejíž informace převzaly některé servery včetně francouzské verze serveru Huffingtonpost, podrobně popisuje úspěch Okamurova hnutí.

"Konference se koná dva měsíce poté, co česká krajně pravicová strana SPD podnikatele Tomia Okamury, narozeného v Tokiu, těžila z podpory deseti procent voličů v parlamentních volbách díky své důrazně protiislámské a protiunijní rétorice, v kontextu vzestupu krajně pravicových hnutí v Evropě," napsala AFP. Připomíná také, že SPD před volbami podpořila Le Penová a že se tato strana těší přízni prezidenta Miloše Zemana, který je "známý svou proruskou, pročínskou a protimuslimskou rétorikou" a který minulý víkend kongres SDP navštívil.

AFP rovněž připomíná, že Česko důrazně odmítá evropský systém kvót na přerozdělování uprchlíků, že v rámci tohoto programu přijalo jen 12 migrantů a že muslimská menšina tu prakticky neexistuje.