Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K reformě EU Francie potřebuje pomoc Německa, myslí si Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron se dnes sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Po jednání uvedl, že Francie potřebuje Německo, aby mohlo být možné zreformovat Evropskou unii.

Merkelová podotkla, že pro rozvoj Evropy je nezbytná stabilní vláda v Německu, a podle agentury Reuters vyjádřila optimismus, pokud jde o vyhlídky, že sociální demokraté dají v neděli zelenou jednáním o uzavření velké koalice.

„Abychom mohli jednat v Evropě, je hlavní mít stabilní vládu v Německu," řekla na společné tiskové konferenci Merkelová, která se již měsíce snaží vytvořit vládní koalici.

Brusel nyní čeká především na vytvoření německé vládní koalice – a top hlavě kvůli začínajícím klíčovým debatám o budoucím víceletém finančním období a o celkovém dalším směřování a reformách EU. Německo je jedním z motorů unie, stabilita v Německu ovlivňuje celou unii a Německo je největším přispěvatelem do unijního rozpočtu a fondů.

Témata:  Angela Merkelová Německo Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy