Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská opozice zuří! V ruském Soči byly státní symboly Asadova režimu

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Soči - Část syrské opozice, která přijela na jednání do Soči, odmítla už na letišti odjet do konferenčních prostor. Důvodem byly syrské státní symboly.

Rusko jako hlavní spojenec syrské vlády svolalo akci, kterou nazývá syrský kongres národního dialogu. Očekává se, že se na něm zahájí debata o příští syrské ústavě. Akci ale bojkotuje ta část syrské opozice, která požaduje odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada.

Původně měla být konference dvoudenní a jednání měla začít už v pondělí, ale podle Reuters se jednat začne až dnes. Většina z účastníků, s nimiž agentura hovořila, přicestovala z Damašku, a i když je Rusko a syrská vláda označuje za opozici, nejde o skupiny, které požadují Asadovo odstoupení.

Pouze jedna opoziční skupina přicestovala z Turecka. Bylo v ní asi 70 lidí a patří k těm, kdo prosazuje Asadův odchod. Při pohledu na syrské státní znaky ale delegáti odmítli opustit letiště. "Odletíme zpět do Turecka. Ať se stane cokoli, do Soči nevkročíme. Informovali jsme je (Rusy) o svých podmínkách, totiž, že musejí odstranit loga a vlajky syrské vlády," sdělil člen této delegace Ahmad Burrí.

Témata:  Sýrie Rusko Bašár Asad

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy