Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Slovinsku stávkovali učitelé, vadí jim nízké mzdy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Lublaň - Většina slovinských škol dnes byla zavřená v důsledku jednodenní stávky zhruba 40.000 učitelů, kteří požadují zvýšení platů o deset procent.

Informovala o tom agentura Reuters. V pondělí za zvýšení mezd stávkovali policisté a v úterý se konala dvouhodinová stávka zdravotních sester. Letos jde už o několikátý podobný protest, minulý měsíc ve Slovinsku kvůli nízkým platům stávkovalo 30.000 zaměstnanců veřejných služeb.

V centru Lublaně se sešlo na protestním shromáždění asi 20.000 učitelů. Mnoho z nich drželo transparenty kritizující vládu a pomalý ekonomický růst. Hněv protestujících směřoval zejména na Borise Koprivnikara, který je ministrem veřejné správy a hlavním vládním vyjednávačem pro komunikaci s odbory, ale nyní je na pracovní návštěvě v Dubaji.

"Nemohu žít jen z lásky ke svému zaměstnání", stálo na jednom z transparentu. "Chceme vyšší platy, naše mzdy jsou nízké, přestože pracujeme hodně a svou práci děláme dobře," řekl středoškolský učitel matematiky Marko Basej, který se zúčastnil protestu v hlavním městě.

Témata:  Slovinsko učitelé stávka školství

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy