Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turci dál útočí na Afrín. Zemřelo 17 lidí, včetně kurdských milicionářů

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Damašek/Afrín - Při bombardování syrského Afrínu zahynulo 17 lidí, mezi nimiž jsou i tři členové kurdských milicí YPG. Uvedla to dnes Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Za útokem je podle ní turecké letectvo. Asadova vláda možná v neděli umožní OSN vyslat humanitární konvoj do obléhané východní Ghúty u Damašku.

Turecko zahájilo ofenzivu proti syrským Kurdům 20. ledna. Jejím cílem je vytlačit s pohraničního Afrínu milice YPG, které Ankara řadí k teroristům. Syrská agentura SANA uvádí, že boje vyhnaly z domovů tisíce civilistů, že ve stovkách škol musela být zastavena výuka a že citelným způsobem je ničena také infrastruktura.

Noční nálet na Afrín byl podle SOHR zaměřen na prosyrské oddíly, které Damašek do Afrínu vyslal minulý týden. SANA rovněž napsala, že turecká armáda v posledních dnech boje vystupňovala, čímž porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN o příměří. Rada rezoluci odhlasovala 24. února. Počítalo se s 30denním klidem zbraní, určeným k evakuaci civilistů z bojových zón a k humanitárnímu zásobování. Turecko ale trvá na tom, že text vyjímá z dohody boj proti teroristům, což ospravedlňuje pokračování tažení proti YPG. Turecko ve čtvrtek přišlo v Afrínu o osm svých vojáků.

Rezoluce vznikla především kvůli situaci ve východní Ghútě u Damašku, kde bojuje syrská armáda se svými spojenci proti povstalcům, kteří toto území ovládají. Asi 400.000 obyvatel je tam od roku 2013 v obležení syrské armády. Příměří není dodržováno. Rusko navrhlo náhradní řešení, a to pětidenní klid zbraní, který měl platit každý den od 08:00 SEČ počínaje úterým. Boje v Ghútě se ale nepodařilo plně zastavit, takže civilisté zatím neodcházejí a nedostala se k nim ani pomoc.

Geert Cappelaere z Dětského fondu OSN (UNICEF) dnes na tiskové konferenci řekl, že připravený konvoj má zásoby pro 180.000 lidí a vjet by měl do Dúmy, která leží ve východní Ghútě. Dohoda o zpřístupnění dalších míst v této oblasti ovládané povstalci podle Cappelaerea ale není v dohledu. Stejně tak ani povolení pro vyvezení 1000 osob, které potřebují lékařskou péči buď kvůli zranění, nebo nemoci.

"Máme náznak, že syrská vláda povolí vjezd konvoje 4. března, tedy pozítří. Jsme připraveni tam jet," řekl Cappelaere. V prvním konvoji jsou podle něj potraviny a léky, do Dúmy by se měla dostat výživa pro asi 70.000 dětí. Ve východní Ghútě žije podle UNICEF až 200.000 dětí. Cappelaere ale upozornil, že v minulosti musela OSN několik humanitárních dodávek na poslední chvíli zrušit kvůli obstrukcím vlády, která si nepřála, aby zdravotnický materiál posloužil k léčbě lidí, kteří proti Damašku bojují. "Buďme realističtí, v minulosti jsme byli svědky zrušení několika konvojů, hlavně těch s chirurgickým materiálem," řekl.

O situaci dnes telefonicky hovořili prezidenti USA a Francie Donald Trump a Emmanuel Macron. Vyzvali k plnění rezoluce RB OSN o 30denním příměří. Macron upozornil, že Francie spolu s "americkými spojenci důrazně odpoví v případě, že budou k zabíjení civilistů použity chemické prostředky". Oba prezidenti podle prohlášení, jež o telefonátu vydal Macronův úřad, požádali Rusko, aby vyvinulo maximální tlak na režim v Damašku a donutilo ho plnit rezoluci Rady bezpečnosti.

Témata:  Sýrie Turecká armáda humanitární pomoc

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy