Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfa OSN potěšila domluvená schůzka Trumpa s Kimem

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese povzbudil záměr amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una, aby se oba osobně setkali.

"Oceňuje vůdcovství a vizi všech zúčastněných a znovu opakuje, že podporuje veškeré úsilí směřující k mírové denuklearizaci Korejského poloostrova v souladu s příslušnými rezolucemi Rady bezpečnosti," sdělil mluvčí.

Guterres v únoru na mnichovské bezpečnostní konferenci upozornil, že poprvé od konce studené války existuje někde na světě skutečná hrozba jaderného konfliktu. Kritizoval přitom KLDR za její opakované jaderné a raketové testy. Řekl, že Pchjongjang jedná "zcela proti vůli mezinárodního společenství a jasně porušil několik rezolucí Rady bezpečnosti".

Šéf OSN zároveň upozornil, že jakékoliv vojenské řešení by bylo katastrofální, a proto je stále nutné hledat diplomatické cesty. Guterres v této souvislosti zmínil možnost právě diplomatických jednání mezi Spojenými státy a KLDR.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Donald Trump Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy