Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda zintenzivnila operace ve východní Ghútě

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bejrút - Syrská vládní vojska zintenzivnila své operace v centrální části východní Ghúty ovládané povstaleckými ozbrojenými skupinami.

Situace tam směřuje k rozdělení této oblasti na dvě části. Hlavní povstalecké skupiny trvají na tom, že nemají v plánu oblast opustit, napsala agentura Reuters.

Syrská státní televize dnes informovala o postupu armády blízko městeček Misrába a Mudajra, která představují poslední spojení mezi severní a jižní částí enklávy ležící blízko Damašku.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která monitoruje situace v Sýrii z Londýna, informovala, že vládní armáda v noci bombardovala cíle v dané oblasti z letadel a nasadila také vojenské vrtulníky a dělostřelectvo.

Dvě hlavní povstalecké skupiny ve východní Ghútě, Armáda islámu (Džajš al-Islám) a Fajlak ar-Rahmán, uvedly, že v minulých dnech podnikly protiútoky, které jim umožnily znovu získat pod kontrolu některé ztracené pozice. Obě skupiny odmítají oblast opustit a vylučují, že by přistoupili na vyjednání takzvané "evakuační dohody" s vládními silami. Ta předpokládá, že se povstalci vzdají a opustí držené pozice výměnou za bezpečný odchod do opozičních oblastí na severu země, a to s příslušníky svých rodin a dalšími civilisty, kteří se nechtějí vrátit pod vládu prezidenta Bašára Asada.

Na základě takové dohody odešla například v pátek v noci z východní Ghúty malá skupina bojovníků a jejich rodinných příslušníků z Fronty dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra) blízká Al-Káidě.

Témata:  Sýrie Armáda Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy