reklama

Frakce sociálních demokratů, zelených a strany Levice v zastupitelstva berlínské části Mitte (Střed) se po dlouhých debatách shodly, že ze seznamu ulic ve čtvrti Wedding zmizí Lüderitzova ulice, Petersova alej a Nachtigalovo náměstí. Dohodu musí ještě stvrdit hlasování, které je však vzhledem k poměrům sil na radnici pouhou formalitou. "Africká čtvrť stále oslavuje kolonialismus a jeho zločiny," uvedli levicoví politici ve společném prohlášení. 

Adolf Lüderitz byl obchodník z Brém, který položil základy kolonie Německá jihozápadní Afrika na území dnešní Namibie, badatel Gustav Nachtigal byl říšským komisařem v kolonii Německá západní Afrika na území dnešního Toga a Kamerunu a Carl Peters byl zakladatel kolonie Německá východní Afrika, jejíž hlavní součástí byla dnešní Tanzanie.

Na tabulkách budou nově jména Rudolfa Mangy Bella, bojovníka za svobodu Kamerunu, Anny Mungundaové a Corneliuse Frederikse, kteří bojovali proti německým kolonizátorům v dnešní Namibii. Část nynější Petersovy aleje ponese název protiněmeckého povstání Maji-Maji v někdejší Německé východní Africe.

Německo africké kolonie v 19. století získalo později než ostatní evropské státy a přišlo o ně během první světové války. Například v dnešní Namibii jejich krutovláda ale způsobila podle některých odhadů v letech 1904 až 1908 smrt až 100.000 místních obyvatel, především z kmenů Hererů a Namů.