Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok proti Sýrii byl tvrdší než ten loňský. NATO vyjádřilo podporu intervenci Západu

NATO
NATO
Foto: NATO

Damašek/Moskva/Brusel/Washington - Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že rakety odpálené námořními a leteckými silami USA, Francie a Británie nezasáhly žádnou ze dvou ruských základen Tartús a Hmímím v Sýrii. NATO vyjádřilo podporu intervenci Západu v Sýrii.

Podle ruského ministerstva obrany podnikla raketový útok na "syrskou vojenskou a civilní infrastrukturu" americká letadla a lodě ve spolupráci s britskými a francouzskými vzdušnými silami od 02:42 do 4:10 SELČ. Agentura TASS s odvoláním na "některé zprávy" dodala, že cílem západních útoků se stalo "asi deset objektů".

Nynější zásah Západu proti syrské infrastruktuře s chemickými zbraněmi byl tvrdší než útok z roku 2017. Oznámil to v noci na dnešek americký ministr obrany James Mattis, podle kterého byl odpálen oproti loňsku zhruba dvojnásobek střel. V roce 2017 vystřelily americké vojenské lodě 59 raket.

Šéf amerického sboru náčelníků štábů Joseph Dunford řekl, že cílem bylo také mít co možná nejméně ruských obětí. Rusko nebylo podle něj předem informováno o cílech útoků. Zachovány ale byly všechny komunikační kanály týkající se vzájemného upozorňování o pohybu ve vzdušném prostoru.

Mattis zdůraznil, že útok byl namířen proti syrskému vládnoucímu režimu. Šlo o jednorázovou akci, jejímž cílem bylo vyslat syrskému prezidentovi Asadovi tvrdý vzkaz. Snahou podle Mattise také bylo "minimalizovat" civilní oběti. Dunford k tomu řekl, že nebyly vybrány cíle, u nichž by hrozily "kolaterální škody nebo civilní oběti".

Dunford také potvrdil, že byla k útoku použita vojenská letadla. Rakety odpálily také spojenecké lodě rozmístěné na východě Středozemního moře. Dunford řekl, že neví nic o tom, že nějak na zásah reagovala syrská protivzdušná obrana a že by se někam před útokem případě přesouvaly syrské chemické prostředky. Syrská televize oznámila, že byla aktivována a že bylo sestřeleno několik raket.

"Intervence povede ke snížení kapacity syrského vládnoucího režimu vést chemické útoky proti svému lidu," oznámil ve svém prohlášení generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

NATO neustále odsuzuje pokračující používání chemických zbraní Sýrií jako jasné porušování mezinárodních norem a dohod. Používání chemických zbraní je nepřijatelné a pachatelé se musejí ze svých činů zodpovídat. NATO považuje používání chemických zbraní za hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost a věří, že je důležité chránit Úmluvu o chemických zbraních. To vyžaduje kolektivní a efektivní reakci mezinárodního společenství, dodává se v prohlášení.

"Rusko předem dostalo zprávu o raketovém útoku Spojených států, Británie a Francie na Sýrii," uvedla francouzská ministryně obrany Florence Parlyová. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian uvedl, že operace je legitimní, přiměřená a omezená. "Nehledáme konfrontaci a odmítáme logiku eskalace, proto jsme spolu s našimi spojenci zajistili, aby Rusové dostali varování předem," sdělila Parlyová.

Témata:  útok Západu na Sýrii NATO (Severoatlantická aliance) Rusko James Mattis

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy