Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schází se RB OSN, Putin si chce vyříkat Sýrii

Zasedání Rady bezpečnosti OSN
Zasedání Rady bezpečnosti OSN
Foto: unmultimedia.org

New York/Moskva - Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN k situaci v Sýrii se uskuteční dnes v 17:00 SELČ.

Šéf Kremlu Vladimir Putin dnes v reakci na útok trojice členů Rady bezpečnosti OSN - USA, Francie a Británie - svolal mimořádné zasedání RB OSN. Podle Reuters se její členové sejdou ještě dnes v 17:00 SELČ.

"Spojené státy svými kroky dále zhoršují humanitární katastrofu v Sýrii, přinášejí další utrpení civilistům a v podstatě zavírají oči před teroristy, kteří Syřany trýzní už sedm let, a vyvolávají další uprchlickou vlnu," uvedl ruský prezident. Podle Putina budou mít údery "ničivý vliv na celý systém mezinárodních vztahů".

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov mezitím v rozhovoru poskytnutém listu Kommersant řekl, že Rusko je v kontaktu se Spojenými státy i dalšími zeměmi, které se podílely na raketovém útoku proti cílům v Sýrii. Moskva má podle něj zájem na spolupráci s Washingtonem při řešení syrské krize.

"Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný. Z prvních informací vyplývá, že byl veden přesně a zasažena byla taková zařízení, která slouží k výrobě či přechovávání chemických zbraní," míní český premiér Andrej Babiš.

Skepticky se naopak k zásahu v Sýrii vyjádřil Hrad. "Vojenské řešení je vždy až to poslední," uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Zároveň osočil novináře a kritiky Zemana, že podporují válku.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Sýrie Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy