reklama

V nacistickém lágru nedaleko hornorakouského hlavního města Lince zahynulo od roku 1938 odhadem až 320.000 lidí, včetně českého písničkáře Karla Hašlera nebo více než 250 spolupracovníků a příbuzných parašutistů, kteří se podíleli na atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Výbor pečující o památku vězňů z někdejšího koncentračního tábora nezve zástupce FPÖ, kterou spoluzakládali bývalí nacisté, od 60. let minulého století. Na konci loňského roku se ale strana stala menším koaličním partnerem ve vládě lidoveckého (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze, veřejně se distancovala od svých nacistických kořenů, odsuzuje antisemitismus a snaží se ukazovat umírněnější tvář.

Šéf MKÖ Willi Mernyi deníku Der Standard řekl, že přítomnost členů FPÖ na pietní akci 6. května by znamenala "opětovné ponížení" přeživších.

Generální tajemník FPÖ Harald Vilimsky vyjádřil nad postojem mauthausenského výboru politování. Zdůraznil, že tak významná vzpomínka na rakouské půdě by měla zůstat vzdálená jakémukoli stranickému politikaření. Mernyi však podle něj neprospívá ani sobě, natož obětem a jejich potomkům.

FPÖ se v únoru rozhodla ustavit komisi historiků, která má kriticky zpracovat její dějiny. Jde o reakci na opakovaná obvinění, že se strana málo vymezuje proti krajně pravicové ideologii.

Terčem kritiky se stal mimo jiné dolnorakouský politik Udo Landbauer, jenž byl místopředsedou buršáckého spolku, který vydal zpěvník s řadou antisemitských textů a písní oslavujících nacisty. Landbauer se po několika týdnech od vypuknutí aféry pod tlakem vzdal všech politických funkcí. Podle rakouské Izraelitské kulturní obce (IKG) je členem krajně pravicových buršáckých spolků na 40 procent zákonodárců FPÖ. Představitele strany bojkotuje také stát Izrael.