Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nobelova cenu za mír? Su Ťij o ni přijít nemůže, tvrdí výbor

Slavnostní udílení Nobelových cen (foto: Alexander Mahmoud)
Slavnostní udílení Nobelových cen (foto: Alexander Mahmoud)
Foto: Nobel Media AB

Oslo - Barmské vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij nebude a ani nemůže být odňata Nobelova cena za mír. Su Ťij, která vede barmskou vládu a Nobelovu cenu dostala v roce 1991 ještě jako disidentka, čelí už od loňska palbě kritiky za to, že se nevyslovuje proti počínání armády v barmském Arakanském státě.

Norský Nobelův výbor věc projednával ve světle pondělní zprávy vyšetřovatelů OSN, podle nichž se barmští vojáci dopouštějí masového vraždění a znásilňování menšinových Rohingů s "genocidním záměrem".

"Je důležité mít na paměti, že Nobelova cena, ať už za fyziku, literaturu nebo mír, je udělována za určité úsilí nebo výsledek v minulosti, hodné ocenění," řekl dnes tajemník norského Nobelova výboru Olav Njölstad.

"Aun Schan Su Ťij Nobelovu cenu dostala za svůj boj za demokracii a svobodu až do roku 1991, kdy ocenění získala," dodal Njölstad. Kromě toho pravidla Nobelových cen neumožňují ocenění odebrat, dodal tajemník.

Barmské úřady Rohingy neuznávají jako etnikum a hovoří o nich jako o nelegálních přistěhovalcích z Bangladéše. Poté co rohingští povstalci loni v srpnu zaútočili v barmském Arakanském státě na řadu policejních stanovišť, armáda zahájila proti příslušníkům této menšiny tažení. Od té doby z Barmy do sousedního Bangladéše uprchlo asi 700.000 Rohingů, kteří tam nyní žijí v uprchlických táborech.

Témata:  Aun Schan SuŤij Nobelova cena Barma

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy