reklama

Kim likvidaci střelnice označil za konkrétní krok k odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova a americký prezident Donald Trump jeho iniciativu tehdy na twitteru ocenil. Střelnici Sohe Severní Korea v minulosti používala k testům raket dlouhého doletu, jež jsou podle KLDR schopny dosáhnout pobřeží Spojených států.

V prosinci 2012 vypustila Severní Korea ze Sohe raketu Unha-3, která vynesla na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ to odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií. Další raketu dlouhého doletu se satelitem vypustila KLDR ze střelnice Sohe v únoru 2016; i tehdy za to čelila ostré mezinárodní kritice.

Podle skupiny 38 North působící při univerzitě Johnse Hopkinse snímky privátních satelitů ukázaly, že práce na likvidaci základny začaly v červnu, ale od 3. srpna nijak nepokročily. Zpráva spekuluje, že Pchjongjang možná čeká na výsledky nadcházející návštěvy amerického ministra zahraniční Mikea Pompea v KLDR. Pompeo odcestuje do Pchjongjangu v sobotu, jednat má se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.