Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se opět derou do Evropy. Do Řecka jich přichází více než loni

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Přes pozemní hranice přišlo v říjnu do Řecka 3543 běženců, což je skoro dvakrát tolik než ve stejném měsíci loni. Informoval o tom dnes deník Kathimerini, který se odvolává na regionální policejní statistiky. Další čtyři tisíce běženců z Blízkého východu a z Asie připluly do Řecka přes Egejské moře, vyplývá ze statistik Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Od začátku letošního roku dorazilo do Řecka pozemní cestou skoro 18.000 migrantů, dalších 28.100 běženců připlulo od ledna do Řecka z Turecka přes Egejské moře.

V Řecku je nyní asi 65.000 migrantů, z toho téměř 20.000 jich pobývá v přeplněných táborech na řeckých ostrovech, kde počty běženců několikrát převyšují ubytovací kapacitu. Podmínky v těchto zařízeních, která tvoří často jen stany, dlouhodobě kritizují organizace pro lidská práva i OSN.

Příliv migrantů z Blízkého východu a z Asie do Řecka byl v posledních letech nejvyšší v roce 2015, kdy podle UNHCR dorazilo do Řecka asi milion běženců. Většina z nich ale tehdy ještě pokračovala dál do Evropy. Na jaře 2016 ale evropské země hranice uzavřely a migranti se v Řecku začali hromadit.

Témata:  uprchlíci Řecko EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy