Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rčení "dvě mouchy jednou ranou" a "pokusný králík" jsou neetická, zakažme je, vyzvali aktivisté

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Rčení jako "zabít dvě mouchy jednou ranou" nebo "dělat pokusného králíka" zlehčují podle neziskové organizace PETA násilí na zvířatech. Tito aktivisté bojující za práva zvířat nabízejí humánnější varianty těchto ustálených výrazů, které jsou součástí mnoha jazyků. Nicméně u veřejnosti se iniciativa ochránců zvířat rozhodně nesetkala s nadšeným ohlasem, napsal na svých internetových stránkách německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Tak jako je nepřijatelné používat rasistické, homofobní nebo diskriminující výrazy, tak vymizí i slovní obraty, které bagatelizují krutost vůči zvířatům," uvedla PETA. Navrhuje, aby se například místo "dělat pokusného králíka" říkalo "dělat zkumavku".

Zatímco české "házet hrách na stěnu" je zřejmě z hlediska PETy nevinné, anglické "bít mrtvého koně" je pro ni příkladem slovní brutality. Místo toho by se zbytečná nebo marná snaha dala označit za "krmení nasyceného koně", navrhla organizace.

"Je to naprosto absurdní, přirovnávat tato rčení k rasismu a homofobii je urážlivé," uvedl jeden účastník internetové debaty o návrzích PETA. "Zvířata lidská řeč neuráží," podotkla jistá veganka. Organizaci lidé doporučili, aby se raději věnovala skutečným problémům ochrany zvířat.

Témata:  lidé zvířata hmyz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy