reklama

Kontrakt za 43 milionů dolarů byl oznámen ve středu. Společnost Boeing má za tuto cenu zajistit „zhotovení, testování a dodání čtyř extra velkých bezobslužných podvodních plavidel Orca (XLUUVs) a souvisejících podpůrných prvků,“ stojí ve smlouvě.

Podle serveru Popular Mechanics mají být tyto ponorkové drony založeny na ukázkovém modelu Echo Voyager, který společnost Boeing vyvinula již před několika lety. Tato robotická ponorka poháněná elektrickým a naftovým pohonem může urazit až 12 000 kilometrů a po několik měsíců operovat úplně samostatně. Na délku měří více než 15 metrů, na šířku i výšku zhruba 2,5 metrů.

Echo Voyager, předchůdce robotické ponorky Orca (2:43) | zdroj: YouTube

Echo Voyager se může se potopit až do hloubky 3 300 metrů a má vlastní nákladový prostor s kapacitou osmi tun. Ponorky Orca budou z tohoto základu vycházet. U.S. Naval Institute News uvádí, že budou Orcy „schopné provádět odminovací operace, účastnit se protiponorkové a hladinové války, provádět elektronické operace a útočné mise.“

Teoreticky mohou být vybaveny lehkými protiponorkovými torpédy Mk.46 i těžšími Mk.48 určenými k útoku na hladinové lodě. Velkou výhodou je nízká pořizovací cena a nezávislost dronů. Díky tomu by v budoucnu mohla být nasazena celá „hejna“ podobných strojů například při pátrání po nepřátelských ponorkách.

Orcy by také mohly být využívány při operacích, které jsou pro ponorky s lidskou posádkou považovány za příliš nebezpečné, například pro zaminování nepřátelských přístavů. Jejich případná ztráty v akci nebude námořnictvo trápit tolik, jako ztráty lidské posádky.