reklama

Během referenda o brexitu severoirská hranice takřka nikoho nezajímala. Nyní je zcela zásadní komplikací ve vleklých vyjednáváních o Brexitu. V Severním Irsku se lidé vyslovili pro setrvání v Evropské unii podobně jako ve Skotsku nebo v Londýně na rozdíl od anglického venkova, který byl pro vystoupení z EU.

Tzv. severoirská pojistka je zásadním problémem dohody, kterou vyjednala premiérka Mayová a kterou odmítl schválit britský parlament. Nejčastěji se v této souvislosti skloňuje volná obchodní hranice. Jenže pokud by v Severním Irsku zůstala otevřená hranice do Británie, celý Brexit by podle jeho zastánců přestal dávat smysl.

Pro pozorovatele z vnějšku problém vypadá banálně. Mezi Severním Irskem a Irskou republikou je přibližně 300 spojujících cest. Za rok zde dojde k 45 mil. překročení pomyslné hranice a Irská republika je největším příjemcem severoirského exportu.

Ekonomické komplikace však jsou spíše důsledkem, než příčinou problému. Zásadní nebezpečí se ukrývá v krvavé historii mezi oběma zeměmi. Irská republikánská armáda (IRA) usilovala o připojení Severního Irska ke zbytku ostrova po celé 20. století. Největší radikálové dokonce v průběhu 2. světové války chtěli spolupracovat s nacisty, pokud by jim to pomohlo dosáhnout cíle. 

Od 50. let začal IRA podnikat kontinuálně teroristické útoky na britské cíle. Odvetná opatření ze strany britské armády nebyla o nic mírumilovnější. Hranice mezi Severním Irském a Irskou republikou byla ještě na konci 80. let válečnou zónou. Zničené mosty a komunikace britskými vojáky a pokračující útoky jejich irských republikánských protivníků, kteří odpálili bombu i v hotelu, kde bydlela během konference v Brightonu tehdejší premiérka Margaret Thatcherové.

Trvalý mír, nápravu vztahu stejně jako komunikací přineslo až vytvoření evropského jednotného trhu, které zrušilo cla mezi oběma státy. Rozvíjející se obchodní vztahy daly zapomenout na krvavé střety. Řada obyvatel se však obává, že s obnovou hranic hrozí i návrat ozbrojených střetů. Výsledkem je Brexit na mrtvém bodě.