Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU se musí zabývat zásadními otázkami. Stop nesmyslným předpisům, říká Seehofer

Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Berlín/Praha - Podle slov bavorského premiéra Horsta Seehofera nikdo v Německu nezpochybňuje smysluplnost Evropské unie. Ta se ale musí zabývat jen zásadními otázkami a neřešit byrokratické drobnosti. Podobně se dnes v Praze vyjádřil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

"Obyvatelstvo je velkou většinou pro Evropu a v ní je také naše budoucnost. Potřebujeme však lepší Evropu," řekl Seehofer podle deníku Bild v reakci na rozhodnutí Británie odejít z EU.

Unie se podle něj nemůže chovat tak, jak to dělala v posledních letech. "Místo aby se Evropa zabývala mezinárodní kriminalitou, nezaměstnaností mladých nebo krizí zemědělství, se starala například o předpisy pro hnojení," řekl bavorský premiér.

Seehofer také kritizoval přístup unie k řešení uprchlické krize, v níž Bavorsko volalo po přísnějším střežení hranic. "Obyvatelstvo i já sám jsme v mnoha otázkách neměli pocit, že by se EU vší silou snažila řešit problémy," řekl.

Bavorský premiér zdůraznil, že Británie bude pro unii i do budoucna důležitý partner v oblasti bezpečnostní politiky i hospodářství.

Unie podle slovenskéh ministra Lajčáka řeší praktické věci, ale nefunguje jejich prezentování veřejnosti. "Řeší se množství institucionálních věcí, kterým lidé nerozumí a mají pocit, že zbytečně regulujeme život tam, kde to není nutné, a naopak selháváme tam, kde čekají jasné praktické odpovědi," uvedl.

Lajčák nechtěl spekulovat, zda ještě existuje možnost, že by Británie z unie nevystoupila. "Musíme vycházet z toho, co máme na stole. Realita je, že referendum přineslo konkrétní výsledek, a s tím je třeba žít a pracovat," řekl.

Aktuálně podle něj nastalo právní vakuum, kdy politický stav neodpovídá právnímu. Británie by to měla řešit aktivováním příslušného článku unijní smlouvy. "Tím pádem by se právní stav stal souladným s politickou realitou," uvedl. Poté už není třeba pospíchat, proces bude vyžadovat jistou dobu.

Nynější stav je nebezpečný tím, že vyvolává prostor pro populisty a "vykladače", dodal Lajčák. Vyloučil spekulace některých médií, že Polsko chce kvůli situaci po rozhodnutí Britů urychleně přijmout euro.

Témata:  Horst Seehofer EU Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy