Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie je pořad silný a odhodlaný člen NATO, připomněl tajemník aliance

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Brusel – I kdy se Británie rozhodla odejít z Evropské unie, na jejím postavení v NATO to nic nemění. Novinářům to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Dodal, že Severoatlantická aliance bude spolupracovat s EU, ať už ta bude mít 27 nebo 28 členů.

Zdůraznil, že po rozhodnutí britských voličů o odchodu z EU se pozice Británie v NATO nijak nemění. „Británie je dál silný a odhodlaný člen NATO," upozornil dnes Stoltenberg. Aliance podle něj respektuje rozhodnutí britských voličů, a je připravena s unií dál pracovat na zachování a posílení vzájemných vztahů.

Otázka užší spolupráce mezi EU a NATO byla jedním z témat dnešního řádného summitu unie v Bruselu. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová na něm také představila rok vznikající novou globální strategii EU pro zahraničí a bezpečnostní politiku.

Ostatní témata však zastínilo právě britské referendum, tedy rozhodnutí Britů unii někdy v příštích letech opustit. Britové jsou z evropských členů aliance vojensky nejsilnější a jsou také mezi nimi zemí s nejvyššími obrannými výdaji.NATO a EU dlouhou dobu fakticky nespolupracovaly přesto, že mají 22 společných členských zemí. Důvodem je především stále nevyřešený kyperský spor a tedy účast Turecka v NATO a Kypru v EU. První větší operací je pomoc aliančních lodí v Egejském moři, kde mezi Tureckem a Řeckem pomáhají unii se zvládáním migrační krize, připomněl dnes Stoltenberg.

Stoltenberg připomněl, že NATO má v Evropě například vybudované velitelské struktury, a varoval před snahami některé činnosti zdvojovat. EU a NATO by se podle něj měly naopak doplňovat. Naopak se navzájem doplňujícím způsobem reagovaly na ruské chování v ukrajinské krizi, kdy EU odpověděla sankcemi a NATO výrazným posílením obrany svého východního křídla.

Témata:  Jens Stoltenberg EU NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy