Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

UNICEF se zlobí na V4 a Českou republiku: Nejsou vůbec solidární k uprchlíkům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Berlín - Kvůli přístupu k uprchlické krizi se na středoevropské země zlobí také UNICEF. Šéf Dětského fondu OSN Cornelius Williams je rozčarován z toho, že Evropa není v tak těžkých chvílích solidární.

"Nemám vysvětlení, my to moc nechápeme, jsme z toho trochu zmateni, protože dějiny těchto zemí znamenají, že by (tyto země) teď měly něco vracet," odpověděl Williams na dotaz, jak vnímá postoj středoevropských států k přerozdělování uprchlíků. To země Visegrádu, tedy Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko, tvrdě odmítají.

Williams by očekával, že země, kterým se v minulosti dostalo zahraniční pomoci, budou nyní také ochotny pomáhat. Zmínil přitom pomoc ze strany Evropské unie, ale i podporu světové veřejnosti pro Československo během takzvaného pražského jara v roce 1968.

"Byl jsem studentský aktivista a pamatuji si podporu pro Čechy při jejich povstání," řekl Williams, jinak rodák z africké Sierry Leone.

"Jsme přesvědčeni, že Evropa měla ukázat naprostou solidaritu s těmi lidmi," uvedl na adresu běženců Williams, podle něhož by přerozdělování uprchlíků mohlo být jednou z dobrých cest, jak jim pomoci. Jako příklad země, která pro běžence dělá mnoho, uvedl Německo.

Témata:  UNICEF uprchlíci Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy