Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové nevěří evropské policii. Následky mohou být katastrofální

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Birmingham – Muslimové ve velké Británii nevěří úřadům a policii. Mají strach, že by mohli být zatčeni. I proto podle výzkumníků z birminghamské univerzity muslimští rodiče nenahlásili, pokud by jejich děti odcestovali do Sýrie a přidali se k extremistům. Uvedl to server Birmingham Mail.

Výzkumníci Dr. Imran Awan a Dr. Surinder Guru provedli s muslimskými rodiči studii, ve které prozkoumali, jak vnímají současnou protiteroristickou policejní strategii. „Data ukázala, že členové muslimské komunity vidí stále častěji partnerství s policií jako problematické," uvedl profesor kriminologie Awan.

„Rodiče, se kterými jsme mluvili, se obávají nedostatku podpory pro muslimské rodiny. Navíc se báli, že bude každý, kdo odešel do Sýrie, zatčen a že bude zbaven britského občanství, pokud jeho rodina promluví," uvedli vědci.

Do studie se zapojili rodiče dětí ve věku mezi 14 a 23 lety. Účastníci ve skupině mimo jiné odpovídali: „policii nevěřím, neřekl bych jim to" nebo „já bych to policii nenahlásil, protože to rodiče nedělají, musíme je hlavně vychovat tak, aby tam nejezdili" či „kdybych to policii řekl, pak by mě i mé děti zatkli".

Muslimové vychází z předchozích zkušeností

V prosinci 2014 byli dva bývalí spolužáci (22) z Birminghamu zatčeni a odsouzeni na 13 let poté, co matka jednoho z nich nahlásila policii, že odcestovali do Sýrie, aby tam bojovali. Tam po dobu osmi měsíců působili po boku skupiny věrné al-Kaidě.

Jeden z mladých muslimů nechal matce dopis na rozloučenou, ve kterém psal, že „chce zemřít jako mučedník". Matka dopis předala úřadům. Soudce ji při procesu označil za statečnou. Trest byl nakonec mužům o něco málo snížen, právě historická zkušenost ale podle výzkumníků způsobila nedůvěru mezi muslimskou komunitou a policií.

„Hlavní rozpor spočívá v tom, že rodiče jsou implicitně považováni policií za odpovědné za činy svých dětí. Rodiče jsou však skálopevně přesvědčeni, že odpovědnost neleží na nich a že jsou v podobných případech bezmocní," vysvětluje lektor sociální práce Dr. Guru.

Navrátilci představují nebezpečí

 Tamní policie i přesto uvádí, že se na ni za poslední rok několik rodin obrátilo. V některých případech se rodiče obávali, že dítě zradikalizovalo, někdy ale přišli už s tím, že mladý muslim odjel na Blízký východ. Několik z nich pak v boji přišlo o život. Policie se proto snaží zasahovat tak brzy, jak jen to jde, aby dotyčný vůbec neodcestoval.

„Provádíme důkladná vyšetřování, pokud existují náznaky, že se jednotlivci vrátili od Daeše a podobných teroristických organizací - pokud verbují ostatní, aby se k nim připojili, nebo když radikálům odesílají peníze nebo materiál. Tito lidé představují skutečnou hrozbu pro veřejnost zde ve Velké Británii," dodala policie.

Témata:  muslimové Velká Británie policie Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy