Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Robot našel ve Fukušimě lávu, zřejmě jde o roztavené palivo

JE Fukušima
JE Fukušima
Foto: BBC

Tokio - Robot nasazený ve třetím reaktoru japonské jaderné elektrárny Fukušima na snímcích zachytil útvary podobné lávě. Podle odborníků by to mohlo být jaderné palivo.

Zemětřesení o síle devíti stupňů a následná přívalová vlna cunami vyřadily 11. března 2011 ve Fukušimě z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice.

Robot přezdívaný malý měsíčník (severoamerický okoun) má velikost bochníku chleba a vybaven je světly a manévrovací ocasní vrtulkou. Data sbírá pomocí dvou kamer a dozimetru. Je společným dílem společnosti Toshiba a státního Mezinárodního výzkumného ústavu pro vyřazení jaderných zařízení z provozu. Na dálku jej ovládá skupina čtyř operátorů.

Podle provozovatele elektrárny Tokyo Electric Power (TEPCO) zachytil robot velké množství útvarů připomínajících lávu - zjevně se jedná o roztavené palivo, které z jádra třetího reaktoru vyteklo do tlakové nádoby reaktoru. Odborníci mají za to, že spadlo na dno nádoby a nyní je pokryto až šesti metry radioaktivní vody.

"Zachycená hmota zjevně spadla odněkud z výšky. Myslíme si, že se s velkou pravděpodobností jedná o roztavené palivo, možná je s něčím smísené," uvedl mluvčí společnosti TEPCO. Robotu se povedlo nashromáždit mnoho užitečných informací, které odborníkům pomohou stanovit proces, jak roztavené palivo odstranit, řekl mluvčí. Tento proces by měl začít v roce 2020 poté, co v Tokiu začnou letní olympijské hry.

Témata:  Jaderná elektrárna Fukušima Roboti Japonsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy