Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zničí svět roboti? Podle vědců máme poslední šanci to zastavit

Robotika, ilustrační foto
Robotika, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Autonomní bojové stroje neovládané člověkem, udělají válku daleko více efektní. Staví však lidstvo před obrovský praktický a morální problém. píše Al-jazzera. Za jejich zákaz se nyní rozjíždí mezinárodní kampaň.

Ke kampani za předběžný zákaz takzvaných "zabijáckých robotů", se připojili tisíce z více než 80 zemí. K výzvě proti autonomním zbrojním systémům se připojilo 22 vlád včetně vlády Egypta, Pakistánu a Brazílie. Použití autonomních zbrojních systémů je " krokem příliš daleko", říká Mary Warehamová, globální koordinátorka kampaně Stop Killer Robots.

„Překračují morální hranici, která by měla platit na stroje. Stroje by z vlastní vůle neměly brát lidské životy na bojišti nebo vymáhání právo,“ varuje Warehamová, „Chceme, aby zbraňové systémy a použití síly zůstaly pod lidskou kontrolou," Warehamová mluvila s Al-jazzerou na páté konferenci Stop Killer Robots v Ženevě. Ta se koná každoročně od roku 2014. „Jsme na křižovatce. Toto bude rozhodující rok. Pokud nebudeme reagovat na vývoj, mohli bychom skončit v situaci, kdy by bylo příliš pozdě, autonomní zbraně, by byly zavedeny do výzbroje.“

 Zdá se však, že již je pozdě. Na autonomních bojových systémech již pracuje více než 10 zemí v čele s USA a Ruskem. Navíc některé systémy již byly nejen zavedeny do výzbroje ale i nasazeny. Takový systém je dle organizace Human Right Watch (dále HRW) izraelský obranný protiraketový systém Iron Dome. Ten podle HRW dokáže sám rozeznat nebezpečí, například zda se jedná o raketu či dělostřelecký granát, a bez zásahu člověka na něj adekvátně reagovat.

Dalším systémem, který již prošel vojskovými zkouškami je jihokorejský Samsung SGR-A1, upozorňuje HRW. Jedná se o automatickou věž s pokročilými senzory, která by měla rozeznat nepřítele od vlastních vojáků. Zatím byla zkušebně rozmístěna na hranici s KLDR. Zatím nejpokročilejším systémem s velkou mírou autonomie je britský stroj zbrojovky BAE Taranis. Ten by měl být ovládán ze země. Při případném vyřazení manuálního řízení, by měl být schopen bez zásahu člověka dokončit svoji misi.

Mnozí však upozorňují, že autonomní systémy nejsou a priory špatné. Právník a autor knihy Robot Rules Jacob Turner připomíná, že autonomní bojové systémy nabízejí velké potenciální výhody, pokud jde o schopnost rozlišit mezi civilisty a bojovníky. Senzory jsou totiž daleko účinnější  než  lidské smysly, „Také se nejsou unavení, frustrovaní, ani rozzlobeni nemohou se dostat do šoku a zkratkovitě reagovat, tak jako lidé."

Největší výhodou dle Turnera je, že se nemohou dopustit válečných zločinů nebo znásilnění. Války tak podle něj mohou být vedeny efektivněji a měně krvavě než dosud. S tím ovšem nesouhlasí Warehamová „Při úrovni dnešní techniky je jen otázkou času než se podobný systém zblázní,“ varuje.     

Témata:  válka Roboti

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy