reklama

Podle doktora Paula Ridkera se jedná o "novou éru v terapii". Výzkumný tým, který působil v nemocnici Brigham a Women's Hospital v Bostonu, přišel na to, že přeživší srdečních záchvatů, kteří dostali protizánětlivou injekci zvanou canakinumab, čelili do budoucna méně srdečním útokům. Stejně tak byla snížena výskyt rakoviny až o polovinu u osob, kteří byli stejným přípravkem léčeni se vzácným zánětem.

Doposud jsou statiny hlavním lékem pro prevenci infarktů. Fungují na principu snižování hladiny cholesterolu v krvi, ale čtvrtina osob po srdečním záchvatu, kteří statiny užívají pravidelně, do pěti let zasáhne další útok.

U pacientů, kteří dostávali injekce canakinumabu, hlásil tým 15 procentní snížení rizika kardiovaskulárních příhod, včetně fatálních a nefatálních infarktů a mrtvic. Také potřeba drahých lékařských procedur byla snížena o 30 procent.

"Poprvé jsme definitivně dokázali, že snížení zánětu nezávisle na cholesterolu omezí kardiovaskulární riziko," řekl Paul Ridker. "To má dalekosáhlé důsledky. Využitím zcela nového způsobu léčby pacientů, bychom mohli významně zlepšit výsledky u některých vysoce rizikových skupin obyvatel."

Podle Ridkera se jedná o další velký průlom v lékařství. "Během svého života jsem zažil tři velké zlomy v oblasti kardiologie. Prvním bylo přijetí faktu, že na srdečním onemocnění mají podíl životní styl, strava a kouření. Tím druhým byl objev statinů. A nyní přichází třetí zcela nová éra," řekl Ridker.

Výzkum se však neobešel i bez vedlejších účinků. Vědci uvádějí zvýšenou pravděpodobnost úmrtí na závažnou infekci u jednoho pacienta z 1000 léčených. Dále taky nedokáží vysvětlit, proč léčba funguje jako prevence rakoviny, u plicních onemocnění se šance snížila až o 75 procent. 
Profesor Martin Bennett, kardiolog z Cambridge, který se studie nezúčastnil, ale k výsledkům uvedl, že jsou důležitým předpokladem pro pochopení toho, proč se infarkty vyskytují. Zároveň taky zmínil svoje obavy z vedlejších účinků. 

Jen ve Velké Británii je každoročně hospitalizováno na 200 tisíc osob se srdeční příhodou. Těmto lidem se pak preventivně podávají statiny, ale jenom snižováním cholesterolu se problém nevyřeší. Nová studie tak může být skutečně revoluční a přinést velké změny a výsledky v léčbě.