Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Raketě Falcon 9 se nezdařilo přistání 1. stupně

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: SpaceX

Proběhl úspěšný start rakety Falcon 9 verze 1.2, která na oběžnou dráhu vynese dvě telekomunikační družice. I když byl cíl mise jasný, velice atraktivní podívanou nabídl návrat prvního stupně rakety, kterému se kvůli nízkemu tahu na jednom ze tří motorů nepodařilo přistát na vodní plošině, která kotví téměř 700 kilometrů od pobřeží.

Raketa má za úkol vynést na oběžnou dráhu satelity EUTELSAT 117 West B a satelit ABS-2A, satelity patří společnostem, které nabízí komunikační služby.

Raketa startovala z odpalovací rampy SLC-40 na mysu Canavaral. K vypuštění satelitů na oběžnou dráhu došlo přibližně 30 a 35 minut po startu. Přímý přenos zde.

Po oddělení prvního stupně dojde k dalšímu pokusu Falconu o přistání na mořské plošině "Of Course I Still Love You". (Překl.: Samozřejmě, že tě stále miluji) Stejně jako při předchozích misích bude první stupeň vystaven extrémním rychlostem a teplotám při návratu, což přistání na lodi velice komplikuje. K oddělení prvního stupně dojde podle oficiálního plánu 2 minuty a 39 sekund po startu.

Témata:  Falcon 9 Heavy vesmir raketa SpaceX

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy